Bivolul românesc, o rasă pe cale de dispariție?

civic press

În urmă cu 30 de ani bivolii erau prezenți în multe gospodării din România. În prezent însă, fermierii români nu-și mai permit să-i crească. Deși produsele din lapte de bivoliță sunt foarte căutate, acestea nu pot fi comercializate din cauza lipsei unui sistem de distribuție, dar și a prețurilor derizorii la care sunt evaluate de către marii distribuitori, motiv prentru care micii producători abia dacă reușesc să-și întrețină animalele. Din păcate, nici statul nu-i ajută prea mult, fermierii primind anual 160 de euro pe cap de animal. Nici dacă ar vrea să vândă laptele la export, țăranii nu ar avea prea mult succes pentru că nu pot îndeplini toate normele sanitar-veterinare impuse de UE. Laptele de bivoliță conține, în medie, 7-8% grăsimi și 4,4% proteine. Este un produs care conține acizi grași, deci poate fi consumat fără a afecta valoarea colesterolului. Bivolul românesc, rasă autohtonă, a fost omologat de profesorul Constantin Velea în 1987, o performanță demnă de luat în seamă, ținând cont că Italia, de exemplu, și-a omologat rasa proprie abia în 2007. (Foto: Asociatia Crescatorilor de Bivoli din Transilvania)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Consilierul prezidenţial de la Departamentul Politici Economice și Sociale, Cosmin…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)