Atentate în Sri Lanka:  Liderul radical Zahran Hashim a fost unul dintre kamikaze, anunţă preşedintele ţării

civic press

ACTUALIZARE: Extremistul srilankez Zahran Hashim, omul-cheie prezumat al atentatelor jihadiste din duminica de Paşti din Sri Lanka, a murit comiţând atacul de la unul dintre hotelurile de lux din Colombo, a anunţat vineri preşedintele Maithripala Sirisena, relatează AFP, citat de Agerpres.

“Ceea ce mi-au spus serviciile de informaţii este că Zahran a fost ucis în atacul de la Shangri-La” duminică dimineaţă, a declarat preşedintele srilankez în cadrul unei întâlniri cu presa.

Zahran Hashim a comis atacul sinucigaş asupra hotelului de pe malul mării din capitală împreună cu un al doilea kamikaze, identificat drept “Ilham”, a mai precizat şeful statului.

Bilanț revizuit: au fost ucise 253 de persoane, nu 359

ACTUALIZARE: Autorităţile din Sri Lanka au revizuit joi bilanţul victimelor înregistrate în atentatele comise în duminica Paştelui catolic, anunţând că au fost ucise 253 de persoane şi nu 359 cum s-a anunţat anterior, relatează AFP, citată ded Agerpres.

Într-un comunicat, Ministerul Sănătăţii a anunţat că personalul medical a finalizat toate autopsiile joi seară şi a concluzionat că unele corpuri ale victimelor mutilate au fost numărate de mai multe ori.

Un nou bilanţ difuzat de poliţie şi citat de DPA anunţa miercuri că numărul morţilor a ajuns la 359, după ce mulţi dintre răniţi au decedat ca urmare a rănilor. Alţi peste 400 de răniţi se află în continuare în spital, dintre care unii în stare critică.

Ministerul de Externe srilankez a indicat de asemenea că 34 de străini au fost identificaţi printre cei ucişi, iar alţi 14 sunt încă necunoscuţi.

Doi dintre autorii atacurilor teroriste din Sri Lanka erau fiii unui cunoscut om de afaceri

ACTUALIZARE: Doi dintre autorii atacurilor sinucigaşe de duminică din Sri Lanka erau fiii unui cunoscut om de afaceri din Colombo, iar acesta din urmă a fost reţinut de către autorităţi, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Cei doi fraţi, Imsath Ahmed Ibrahim şi Ilham Ahmed Ibrahim, erau fiii lui Mohamed Ibrahim, un om de afaceri cunoscut pentru activitatea sa din domeniul exportului de condimente. Ibrahim este fondatorul companiei Ishana Exports. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Ishana Exports, compania este „cel mai mare exportator de condimente din Sri Lanka”.

Mohamed Ibrahim face parte din zecile de persoane arestate în urma atacurilor de duminică. Autorităţile nu au anunţat momentan care sunt acuzaţiile care i se aduc acestuia.

Ministrul Apărării din Sri Lanka, Ruwan Wijewardene, a declarat miercuri că cei responsabili de atacuri erau persoane educate şi proveneau din familii cu o situaţie economică foarte bună.

Cel puţin 359 persoane au murit, inclusiv 39 de persoane de altă naţionalitate şi 500 au fost rănite în urma atacurilor teroriste care au vizat cinci hoteluri şi trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa, au informat miercuri autorităţile.

Reţeaua extremistă Stat Islamic (ISIS) a revendicat atacurile teroriste din Sri Lanka. Atentatul a fost revendicat printr-un anunţ postat pe site-ul agenţiei AMAQ, afiliată reţelei Stat Islamic.

A fost dezvăluită identitatea unuia dintre autorii atacurilor sinucigaşe

Unul dintre autorii atacurilor teroriste de duminică din Sri Lanka a fost la studii în Marea Britanie şi se numea Abdul Lathief Jameel Mohamed, informează miercuri Press Association, citată de Agerpres.

Acesta ar fi studiat la un moment dat în sud-estul Angliei, între 2006 şi 2007, iar mai târziu a urmat un curs postuniversitar în Australia, pentru a se întoarce apoi în Sri Lanka.

Identitatea sa – prezentată iniţial de Sky News – a fost dezvăluită după ce oficiali din Sri Lanka au afirmat că unul dintre autorii atacurilor sinucigaşe cu bombă ar fi învăţat în Marea Britanie.

Viceministrul srilankez al apărării, Ruwan Wijewardene, a declarat presei că mulţi dintre atacatori proveneau din familii din clasa de mijloc şi cu un nivel superior de educaţie. Potrivit acestuia, cel puţin unul dintre autorii atacurilor era absolvent de drept şi este posibil ca unii să fi studiat în Marea Britanie şi Australia.

Poliţia din Sri Lanka a stabilit, până miercuri, identitatea a opt din nouă atacatori, între aceştia numărându-se şi o femeie, dar niciun străin, mai notează BBC. (Foto: economictimes.indiatimes.com)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Sfântul si Marele Mir se prepară din ulei de măsline,…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)