Zuzana Čaputová a devenit prima femeie președinte al Slovaciei

civic press

Avocata Zuzana Čaputová, 45 de ani, recunoscută ca având opinii progresiste și un mesaj pro-european, a câștigat alegerile prezidențiale de sâmbătă, 30 martie, devenind astfel prima femeie președinte al Slovaciei, relatează romania.europalibera.org.

Čaputová a câștigat 58,38 la sută din voturi, conform rezultatelor din 99,84% din secţiile de votare, împotriva vicepreședintelui Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, care candida împotriva ei.

Imediat după publicarea primelor rezultate, Zuzana Caputova a lansat un apel slovacilor să se unească.

“Să căutăm ce ne uneşte, să punem cooperarea deasupra intereselor noastre”, a spus ea în faţa reprezentanţilor presei, potrivit Agerpres.

Ca vice-președintă a partidului Progresiv Slovacia, care nu posedă locuri în parlament, Čaputová sprijină căsătoria homosexualilor și posibilitatea de a adopta copii. De asemenea, ea a mizat pe o platformă axată pe lupta împotriva naționalismului și sprijină integrarea în UE.

Čaputová a mai declarat și că intenționează să fie foarte activă în asigurarea și consolidarea independenței procuraturii și în numirea judecătorilor, precum și în apărarea independenței presei, care risca să o ia pe panta deja cunoscută din Ungaria, Polonia și România, potrivit romania.europalibera.org.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Primăria Capitalei a lansat în testare primele patru aplicații mobile:…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)