Actualizare: Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a respins duminică ultimatumul lansat de câteva state europene de a convoca alegeri în termen de opt zile şi a afirmat că liderul opoziţiei, Juan Guaido, a încălcat Constituţia ţării autoproclamându-se preşedinte, transmit Reuters, dpa şi AFP.
“Ar trebui să retragă acest ultimatum. Nimeni nu ne poate da un ultimatum“, a declarat Maduro, într-un interviu acordat duminică postului CNN Turk.
Știrea inițială:
Acord de 30 de zile privind expulzarea diplomaţilor
Venezuela și SUA au făcut un acord care le permite ambelor națiuni să păstreze diplomații în capitalele celorlalți 30 de zile, timp în care negociază înfiinţarea unui birou de interese american în Venezuela, relatează The Washington Post. România sprijină ideea unor alegeri prezidenţiale anticipate în Venezuela.
“Dacă nu se ajunge la o înțelegere la sfârșitul acestei perioade, diplomații din ambele țări ar trebui să fie repatriați în termen de 72 de ore“, potrivit oficialilor americani și venezuelene.
Rezoluția momentană a venit după discuții purtate la Organizația Națiunilor Unite între Statele Unite și Rusia – un vechi aliat venezuelean – în urma solicitării administrației Trump ca președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, să demisioneze.
Națiunile europene au amenințat că se vor alătura Washingtonului și vor lăsa din ce în ce mai izolat liderul socialist.
Germania, Franța, Spania, Olanda și Marea Britanie i-au dat lui Maduro opt zile pentru a efectua noi alegeri, altminteri îl vor sprijini pe Juan Guaidó, liderul opoziției și auto-proclamat președinte interimar, susținut de Statele Unite și o serie de țări din America Latină, potrivit sursei citate.
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat sâmbătă că România sprijină ideea unor alegeri prezidenţiale anticipate în Venezuela şi că statele membre ale UE vor stabili o poziţie comună cu privire la această situaţie, în cadrul întâlnirii din Bucureşti de la finalul lunii ianuarie.
În imagine, președintele venezuelean, Nicolás Maduro.