Uraganul Dorian: Cel puţin cinci morţi şi distrugeri ”fără precedent” în Bahamas, operaţiuni de evacuare în SUA

Uraganul Dorian

Inundaţii şi vânturi violente: uraganul Dorian a făcut cel puţin cinci morţi şi peste 20 de răniţi în Bahamas, potrivit unui bilanţ preliminar, şi continua să se dezlănţuie asupra acestui arhipelag din Caraibe, în timp ce evacuările sunt în curs în sud-estul Statelor Unite, începând cu Florida. notează AFP, citată de Agerpres.

Uraganul, care a fost retrogradat din categoria 5 la 4, dar rămâne “extrem de periculos”, este practic oprit deasupra insulei Grand Bahama, a subliniat luni Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center – NHC).

El ar urma să se deplaseze prin apropierea coastei de est al Floridei, de marţi seară până miercuri dimineaţă, apoi pe lângă coastele Georgiei şi Carolinei de Sud, miercuri seară şi joi, potrivit NHC.

Premierul statului Bahamas, Hubert Minnis, a anunţat luni în cursul unei conferinţe că cinci persoane şi-au pierdut viaţa pe insulele Abacos, alte peste 20 fiind rănite, calificând uraganul ca o “tragedie istorică” pentru acest arhipelag alcătuit din peste 700 de insule, dintre care doar vreo 30 sunt locuite.

Străzi inundate, acoperişuri smulse de vânt, copaci răsturnaţi din rădăcini: primele imagini dau o idee despre violenţa furtunii în curs. Ministerul Turismului a anunţat că operaţiunile de salvare au început “acolo unde condiţiile permit asta”.

Hubert Minnis a vorbit despre distrugeri “fără precedent” ca urmare a ploilor torenţiale şi vânturilor violente care s-au abătut asupra arhipelagului din Caraibe.

“Deşi o scădere graduală în intensitate este prevăzută, Dorian ar trebui să rămână un uragan puternic pe parcursul următoarelor două zile”, au precizat meteorologii americani.

Potrivit primelor evaluări făcute rapid luni pe teren de autorităţi şi responsabili ai Crucii Roşii, circa 13.000 de case au fost avariate sau distruse complet, iar uraganul a provocat “pagube considerabile” în insulele Abacos şi Grand Bahama.

Pe coastele SUA, după mai multe zile de incertitudini în legătură cu traiectoria uraganului, mai multe state din sud-est (Florida, Georgia, Carolina de Sud) au ordonat în final evacuarea a sute de mii de rezidenţi.

Potrivit Crucii Roşii americane, 19 milioane de persoane locuiesc în zone care ar putea fi afectate. Până la 50.000 de persoane din Florida, Georgia şi Carolina de Sud ar putea avea nevoie de un adăpost de urgenţă în funcţie de impact, informează Agerpres. (Foto: abcnews.go.com)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Jucătoarea de tenis canadiană de origine română Bianca Andreescu (15…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)