Ucraina trimite nave militare în porturile din Marea Azov

civic press

Conform unei declarații a secretarului Consiliului Național pentru Securitate și Apărare Oleksandr Turcinov, pe care a dat-o miercuri, Ucraina va trimite din nou nave militare în porturile sale din Marea Azov. Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia au apărut după anexarea în 2014 a peninsulei Crimeea de către Moscova şi conflictul care a avut loc în sud-estul Ucrainei între trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia, soldat cu peste 10.000 de morţi. Moscova a capturat acum o lună două nave mici şi un remorcher, cu un echipaj total de 24 de marinari, în largul Crimeii, pe care le-au acuzat că au intrat în apele teritoriale ruse în timp se îndreptau spre Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră.

,,Agresiunea rusă nu va pune capăt planurilor noastre de a crea un grup naval în Marea Azov. (…) Dacă ne oprim şi ne retragem, Rusia îşi va îndeplini obiectivul de a ocupa Marea Azov, de a prezenta lumii noile sale frontiere autodeterminate din Marea Neagră, legalizând de facto ocuparea Crimeii”, a declarat pentru BBC Oleksandr Turcinov, secretar al Consiliului pentru securitate naţională şi apărare al guvernului ucrainean,  potrivit UNIAN şi Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că intenţia Ucrainei de a trimite nave militare prin strâmtoarea Kerci este o “provocare”.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării a afirmat că militanţii kurzi…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)