Ucraina nu permite militarizarea Mării Negre. Condamnă Rusia la CEDO

civic press
Într-un interviu acordat luni postului de televiziune turc CNN Turk, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că Ucraina nu va permite Rusiei să militarizeze Marea Neagră, informează serviciul de presă al preşedinţiei de la Kiev, citat de defenseromania.ro. Potrivit preşedintelui ucrainean, Rusia, trebuie să explice de ce a instalat în Kerci şi Feodosia (peninsula Crimeea) sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi sisteme antinavă. “Noi nu vom permite ca Marea Neagră să fie militarizată. Trebuie să fim gata să răspundem în această situaţie”, a afirmat Petro Poroşenko în interviu, spunând că Ucraina nu va recunoaşte niciodată “ocupaţia” Mării Azov şi a strâmtorii Kerci de către Rusia și că deţine dovezi (înregistrări video, interceptări audio, imagini din satelit) că atacul rusesc asupra navelor ucrainene a avut loc în apele neutre ale Mării Negre şi nu în apele teritoriale ale Rusiei, relatează defenseromania.ro.

Rusia susţine că navele ucrainene au intrat ilegal în apele sale teritoriale în apropiere de strâmtoarea Kerci, care asigură trecerea din Marea Neagră în Marea Azov, Kremlinul acuzându-l personal pe Poroşenko de provocarea acestui incident cu scopul de a acumula capital electoral în perspectiva alegerilor prezidenţiale din martie, informează sursa citată.

Ucraina vrea ca CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) să condamne ca ilegală capturarea recentă de către Rusia navelor maritime. Solicită ca “instanţa să recunoască încălcarea de către Federaţia Rusă a drepturilor a 24 de marinari ucraineni în timpul atacului ilegal“, a declarat ministrul ucrainean adjunct al Justiţiei, Ivan Lishchyna. Guvernul ucrainean a înaintat luni o acţiune pentru acest caz la CEDO, a precizat ministrul într-o postare pe contul său de Facebook, citat de defenseromania.ro.

(Foto: rador.ro)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Premierul Edouard Philippe a declarat luni că 5.600 de persoane…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)