Turcia şi Rusia – acţiune militară comună decisivă în Siria

civic press

Rusia şi Turcia au convenit luni asupra necesităţii de a lua măsuri decisive pentru a stabiliza situaţia în provincia siriană Idlib, după convorbiri care au avut loc între miniştrii apărării din cele două ţări, a anunţat agenţia de presă rusă Ria Novosti, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Anunţul făcut după convorbirile care au avut loc la Ankara între ministrul rus al apărării Serghei Şoigu şi omologul său turc Hulusi Akar nu a specificat care vor fi măsurile decisive sau când ar putea fi luate.

Declaraţia a fost făcută înaintea unui summit sirian între liderii Turciei, Rusiei şi Iranului care va avea loc joi în Rusia.

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a afirmat la începutul acestui an că Moscova a pus bazele unui plan potrivit căruia Rusia şi Turcia să participe la o operaţiune comună pentru îndepărtarea militanţilor din Idlib.

Comunicatul difuzat luni subliniază în special “nevoia de a lua măsuri decisive pentru a asigura securitatea în zona demilitarizată Idlib. ”

“În pofida provocărilor, am subliniat importanţa şi nevoia de a continua parteneriatul dintre serviciile de informaţii şi forţele militare din ţările noastre” pentru stabilirea păcii şi susţinerea stabilităţii în Idlib, se arată în comunicat.

Rusia, unul dintre aliaţii importanţi ai guvernului sirian, şi Turcia au ajuns la un acord în luna septembrie pentru a crea o zonă demilitarizată în regiunea Idlib, nord-vestul Siriei.

Acordul a contribuit la evitarea unui atac guvernamental asupra regiunii, ultimul bastion al adversarilor preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Cu toate acestea, Moscova a criticat escaladarea violenţelor şi a afirmat că militanţi care fac parte din gruparea Frontul Nusra deţin controlul asupra unor zone întinse din teritoriu.

Moscova a cerut săptămâna trecută Turciei să depună mai multe eforturi pentru combaterea militanţilor în zonă, potrivit sursei citate.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, luni, că europarlamentarii liberali…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)