Trei ziare din Rusia publică o pagină întâi comună în sprijnul unui jurnalist

civic press

Ziarele ruse Kommersant, Vedomosti şi RBK au publicat luni aceeaşi pagină întâi, pe care scrie “Eu sunt, noi suntem Ivan Golunov”, în sprijinul unui jurnalist de investigaţii inculpat săptămâna trecută pentru trafic de droguri, transmite AFP, citată de Agerpres.

Ivan Golunov este reporter al portalului de ştiri online Meduza, calitate în care a făcut dezvăluiri despre corupţia din primăria Moscovei. Acesta a  fost reţinut joia trecută şi inculpat sâmbătă, când o instanţă a decis să rămână în arest la domiciliu.

Poliţia afirmă că a găsit droguri asupra jurnalistului în momentul arestării şi ulterior la percheziţia domiciliară şi că suspectul în vârstă de 36 de ani încerca să vândă “o mare cantitate” de cocaină şi mefedronă. Ulterior, poliţiştii au recunoscut că fotografiile prezentate ca fiind făcute la locul faptei, în care apărea un laborator de fabricare a drogurilor, nu erau de la locuinţa lui Golunov.

Jurnalistul a respins acuzaţiile, pe care le consideră legate de dezvăluirile sale despre afacerile mafiote legate de cimitirele din capitala Rusiei.

Cele trei publicaţii care îl susţin pe ziarist apreciază că “dovezile vinovăţiei lui Golunov furnizate de anchetatori nu sunt convingătoare, iar circumstanţele arestării sale îndreptăţesc suspiciunea că procedura a fost ilegală”. “Nu excludem existenţa unei legături între reţinerea şi arestarea lui Golunov şi activităţile sale profesionale”. Kommersant, Vedomosti şi RBK cer “o verificare detaliată a acţiunilor poliţiştilor implicaţi” şi “transparenţă maximă pe parcursul anchetei”.

Şi alte organizaţii media, inclusiv unele oficiale, organizaţii neguvernamentale şi numeroşi ziarişti, artişti şi politicieni sunt de partea jurnalistului. Cunoscuţii săi spun că nu ştiau să fi fost consumator de droguri. Unii apărători ai libertăţii presei consideră că este vorba de o nouă etapă a presiunilor asupra mass media din Rusia.

Sâmbătă, în faţa tribunalului unde a fost prezentat Golunov în vederea arestării, s-au adunat sute de persoane. Instanţa s-a pronunţat pentru arest la domiciliu, deşi procuratura ceruse arest preventiv. Jurnalistul ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare, relatează Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Uzina Mecanică Plopeni, filială a Romarm, va începe peste aproximativ…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)