ACTUALIZARE: Trei marinari români au fost răpiţi în noaptea de duminică de la bordul tancului de produse chimice Histria Ivory, sub pavilion Malta, de către piraţi, în Golful Guineea şi duşi spre o destinaţie necunoscută, potrivit Ministerului Afacerilor Externe român.
Surse din cadrul companiei armatoare Histria Shipmanagement au confirmat pentru Agerpres că actul pirateresc a avut loc, solicitând, însă, în continuare să nu apară imixtiuni în căile de comunicare cu răpitorii din dorinţa de a mediatiza excesiv cazul.
La rândul său, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, a afirmat că, deşi situaţia este dramatică, prin esenţa actului pirateresc, nu sunt motive excesive de îngrijorare pentru viaţa şi integritatea marinarilor români.
Din câte se pare, echipajul navei Histria Ivory, care este în totalitate de naţionalitate română, a fost abordat de o ambarcaţiune a piraţilor în Golful Guineea, la o distanţă de 20 de mile maritime în larg, după ce părăsise portul togolez Lome, în drum spre Monrovia. Atacul pirateresc ar fi avut loc în perioada schimbului de cart, între orele 19.45-20.00, la crepuscul, când vizibilitatea era nefavorabilă, iar veghea de pe punte nu era întărită, potrivit Agerpres.
Petrolierul Histria Ivory, de 40.450 tdw, a fost construit în anul 2006, la Şantierul Naval Constanţa.
Știrea inițială:
Trei români dispăruți în urma unui incident în apele teritoriale ale statului Togo
Un echipaj de navă a dispărut duminică, în urma unui incident care a avut loc în apele teritoriale ale statului Togo, precizează Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Agerpres. Printre aceștia se aflau și trei români. A fost activată celula de criză a MAE.
“Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Abuja, are în atenţie evenimentele legate de incidentul produs în apele teritoriale ale statului Togo la data de 3 martie, în care a fost implicată o navă sub pavilion maltez. Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate“, arată Ministerul de Externe. “Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, a fost activată celula de criză a MAE. Celula de criză a MAE, prin Ambasada României la Abuja, monitorizează cu prioritate situaţia şi este în contact permanent cu autorităţile locale, cu proprietarul navei, precum şi cu autorităţile române cu competenţe în domeniu“, subliniază MAE. (Foto: mfame.guru)