SUA-Rusia – Tratatul privind utilizarea de rachete nucleare – în pericol de a fi anulat

civic press

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) este un acord de dezarmare nucleară încheiat între SUA şi Rusia în 1987, la sfârşitul perioadei Războiului Rece.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat anul trecut, în octombrie, că SUA se vor retrage din acest tratat acuzând Rusia de încălcarea lui prin dezvoltarea unei rachete de croazieră, Novator 9M729, cunoscută şi sub numele de cod SSC-8. Moscova respinge acuzaţiile, considerându-le nefundamentate, acuzând la rândul său Washingtonul că încalcă tratatul. În acest context, Washingtonul a dat Rusiei un ultimatum de 60 de zile în care să distrugă noua rachetă, avertizând că în caz contrar  începând din data de 2 februarie nu se va mai considera parte a acestui acord.

Germania, fiind în Consiliul de Securitate al ONU, prin ministrul său de externe, Heiko Maas, și-a asumat rolul de mediator, cerându-i săptămâna trecută la Moscova omologului său rus Serghei Lavrov să salveze acordul, urmând ca zilele următoare să-i ceară același lucru secretarului de stat american, Mike Pompeo. (Foto: nationalinterest.org)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Emblema de Onoare a Armatei României a fost conferită marți,…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)