Transplant robotic renal în premieră est-europeană la Spitalul Sf Constantin din Braşov

civic press

Spitalul Sf Constantin din Braşov organizează un nou Maraton al Transplantului, patru cupluri urmând să fie operate în trei zile de către o echipă formată din specialişti din Geneva, Ghent, Cluj, Tîrgu Mureş şi Braşov, potrivit cotidianul.ro.

Pacienţi din Chişinău, Iaşi, Sibiu şi Bucureşti urmează să fie operaţi la Braşov folosindu-se tehnici chirurgicale de vârf, unice în peisajul transplantului din România. Printre acestea prelevarea rinichiului de la donator prin tehnica robotică DaVinci, dar şi o tehnică în premieră în Europa de Est, transplantul robotic sau RAKT „Robotic Assisted Kidney Transplantation”, în care suturile vasculare şi implantarea ureterului în vezica urinară se vor realiza folosind robotul DaVinci.

Alături de invitaţii de peste hotare, specialiști renumiți în domeniu, la bunul mers al intervenţiilor vor contribui mai multe echipe medicale din România, echipa Spitalului Sf Constantin fiind coordonată de dr Bogdan Moldovan, primul chirurg de transplant din România, cu dublă acreditare Europeană de Transplant Hepatic şi Renal.

Intervenţiile au un caracter umanitar, echipele chirurgicale lucrând pro bono. Deoarece actuala Lege a transplantului nu permite decontarea CAS a intervenţiilor de transplant efectuate în centrele private, costurile acestor intervenţii sunt suportate de pacienţi şi de Fundaţia „Sf Constantin” Braşov, relatează sursa citată.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Comisia Europeană a virat către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)