Summitul dintre SUA și Coreea de Nord, încheiat fără acord

donald trump

Cel de-al doilea summit dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a încheiat brusc joi, la Hanoi, fără un acord privind denuclearizarea Coreei de Nord. Preşedintele american Donald Trump a declarat că liderul nord-coreean a fost dispus să renunţe la unele dintre centrele nucleare ale ţării sale, “dar nu la cele pe care le-am dorit noi”, relatează DPA şi AFP, citate de Agerpres. “Din acest motiv, nu am putut renunţa la toate sancţiunile“, a spus Trump.

Am simţit amândoi că nu era un lucru bun să semnăm ceva. (…) Uneori trebuie să vorbeşti, iar acesta a fost un astfel de moment“, a declarat preşedintele american într-o conferinţă de presă.

Trump a mai precizat că sfârşitul summitului cu Kim a fost “extrem de amical”. “Ne înţelegem bine. Există o căldură între noi şi sper că aceasta va rămâne. Cred că lucrurile vor merge“, a spus el.

Trump a subliniat, de asemenea, că nu este necesar să se adopte sancţiuni suplimentare împotriva Coreii de Nord.

Nu trebuie să vorbim de extinderea sancţiunilor (…) Există mulţi oameni formidabili în Coreea de Nord care trebuie la rândul lor să trăiască“, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Trump a explicat că discuţiile s-au blocat în privinţa chestiunii sancţiunilor economice impuse Coreii de Nord din cauza programelor nucleare şi de rachete balistice ale acesteia.

Mi-ar fi plăcut să mergem mai departe“, a spus el, dând totuşi asigurări că Phenianul nu îşi va relua testele nucleare. Liderul nord-coreean “a declarat că nu va mai testa rachete balistice sau orice ar avea o legătură cu chestiunea nucleară“, a dat asigurări Trump.

El a mai indicat că nu s-a angajat la o nouă întâlnire cu Kim. Întrebat despre o eventuală a treia reuniune cu liderul nord-coreean după cele de la Singapore şi Hanoi, Trump a dat un răspuns evaziv: “Vom vedea dacă se va întâmpla asta“.

Întrebat de un jurnalist de la Washington Post dacă este de părere că se poate ajunge la un acord cu preşedintele american, Kim Jong Un a răspuns: “Ei bine, este prea devreme să pot spune. Dar nu aş spune că sunt pesimist“, a răspuns el, după care şi-a exprimat încrederea într-un “mare rezultat“.

Acest al doilea summit trebuia să continue angajamentele asumate la reuniunea dintre Trump şi Kim de la Singapore din iunie anul trecut. Cei doi lideri au scris atunci o pagină de istorie prin întâlnirea lor, dar nu au făcut decât să semneze o declaraţie comună “privind denuclearizarea peninsulei”, de atunci cele două părţi având poziţii divergente asupra sensului acestei formule. (Foto: reuters)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Actriţa Ileana Stana Ionescu va primi Premiul pentru întreaga carieră…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)