Seul: posibil acord Kim Jong Un – Donald Trump pentru încheierea războiului din Coreea

civic press

Guvernul de la Seul consideră că este “posibil” ca liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi preşedintele american, Donald Trump, să ajungă, în cadrul celui de-al doilea lor summit bilateral, la un acord politic pentru a pune capăt în mod oficial Războiului din Coreea, transmite EFE, citată de Agerpres.

Cred că Statele Unite şi Coreea de Nord ar putea ajunge la un acord pentru a declara, într-un mod sau altul, finalul războiului“, a spus luni purtătorul de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene, Kim Eui-kyeom, citat de agenţia Yonhap.

Purtătorul de cuvânt a precizat totuşi că Seulul nu cunoaşte forma în care această declaraţie s-ar putea concretiza la summitul dintre Trump şi Kim, de la Hanoi (Vietnam), din 27 şi 28 februarie.

De asemenea, el a adăugat că înlocuirea acordului de încetare a focului, care a oprit Războiul din Coreea în 1953, ar putea “lua timp” şi a amintit că un pact de acest tip ar trebui să fie o iniţiativă multilaterală care să includă şi Seulul şi China.

Armistiţiul care a pus capăt conflictului a fost semnat de Phenian, Washington (în numele Comandamentului Naţiunilor Unite) şi aşa-numita Armată Populară a Voluntarilor chinezi.

Regimul nord-coreean cere semnarea unui acord de pace ca măsură pentru garantarea securităţii sale şi trecerea la dezarmare nucleară, în cadrul convenit cu prilejul primei întâlniri între Donald Trump şi Kim Jong Un, în Singapore, din iunie 2018.

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au rămas tehnic în stare de război din 1953, când a intrat în vigoare o încetare a focului după Războiul din Coreea (1950-1953).

Duminică, preşedintele american Donald Trump a insistat că s-ar declara mulţumit dacă Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) nu mai testează armament şi a adăugat că nu se grăbeşte să încheie un acord nuclear cu Kim Jong Un. Într-o intervenţie la Washington înaintea plecării spre Vietnam, Trump a declarat că vede lucrurile în acelaşi fel precum Kim şi că a stabilit cu liderul de la Phenian ”o relaţie foarte, foarte bună”. ”Nu mă grăbesc. Nu vreau să grăbesc pe nimeni. Doar că nu mai vreau teste. Atâta vreme cât nu mai sunt teste, sunt fericit”, a spus Trump, potrivit Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Adunarea Generală a Procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)