Sâmbăta Mare – minunea arătării Sfintei Lumini

civic press

Prohodul Domnului de vineri seară a fost ultima etapă a postului dedicată tân­guirii pentru răstignirea și moartea lui Iisus Hristos. Are loc o trecere, de la spaima coborârii Domnului pentru biruinţa asupra morţii, la odihna Sâmbetei cele Mari, când atmosfera de apăsare şi întristare a Sfin­telor Patimi dispare, lăsând loc stării de bucurie pascală, așteptarea Învierii, momentul aniversar al creștinismului, al Bisericii lui Hristos.

Astăzi, în bisericile ortodoxe se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, dimpreună cu vecernia din Sâm­băta Mare, cu multe citiri biblice. La Ierusalim, în cuprinsul acestei slujbe are loc minunea arătării Sfintei Lumini, potrivit marturieathonita.ro.

“Procesiunea este măreaţă. Patriarhul cu tot sinodul, arhi­mandriţii, stareţii mănăstirilor din Palestina, monahi şi fraţi, toată Frăţia Sfântului Mormânt, la care se adaugă şi pelerinii clerici, înşiruiţi pe două rânduri într-o ordine desăvârşită, merg de la altarul Bisericii Învierii spre Sfântul Mormânt, în sunete de clopot şi toacă, împletite cu glasurile neîntrecute ale slu­jitorilor şi întreg văzduhul este numai sunet şi cântare. Pro­cesiunea se face fără lumânări şi în toată biserica nu se află nicio candelă sau lumânare aprinsă. (…) Toţi ţin în mâini bucheţele de lumânări, câte treizeci şi trei, după numărul anilor pământeşti ai Mântuitorului. Procesiunea slujitorilor înconjură de trei ori Sfântul Mormânt şi cele două capete ale şirului se ajung înfăşurându-l ca o uriașă panglică vie.” explică părintele Petroniu Tănase. “Mormântul Domnului este pecetluit de cu seară. După a treia înconjurare se despecetluieşte uşa. Patriarhul intră înăuntru, adună cu mâinile vata de pe lespedea Sfântului Mormânt, aprinsă cu o lumină fosforescentă, care nu arde şi iese cu ea afară la mulţime… Se ridică un colţ al valului care ascunde Lumina… Flăcări mari se învăluie în sfeşnicele înalte ale Sfântului Mormânt şi în vasele sferice din mâinile arhiereilor de o parte şi de alta a Sfântului Mormânt şi de la altarul Bisericii Învierii.” a adăugat părintele.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Prohodul Domnului de vineri seară a fost ultima etapă a…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)