Roxana Mărăcineanu, ministrul Sporturilor din Franţa: francezii au învăţat handbal, fotbal şi rugby de la români

civic press

Ministrul Sporturilor din Franţa, Roxana Mărăcineanu, a declarat într-un interviu acordat Agerpres că Franţa a învăţat handbal, fotbal şi rugby de la români în trecut şi a precizat că este important ca această colaborare dintre cele două state să continue, fiind adepta schimburilor de experienţă.

Fosta înotătoare (43 de ani), a căror părinți a emigrat în Franţa când ea avea vârsta de 9 ani, a subliniat faptul că a fost surprinsă atunci când a aflat cât de mult a influenţat România sporturile de echipă din Hexagon.

“E adevărat că la sporturile de echipă suntem performanţi, însă avem şi noi avem destul de progresat pentru că la sporturile individuale suntem pe locul 4, în loc să fim pe podium, pe locul 2, în loc să fim primii şi tot aşa. Eu am ambiţia de a le da sportivilor mai multă încredere în ei înşişi. Istoric vorbind, Franţa, când nu stătea aşa de bine la sporturile colective, s-a inspirat mult din sportul românesc, chiar am fost surprinsă să aflu acest lucru. De exemplu, cei din handbalul francez mi-au spus că au învăţat handbal de la români. Au fost multe schimburi de antrenori, de experienţă… La fotbal, singurul străin care a fost selecţioner şi şi-a pus experienţa în slujba echipei naţionale a Franţei a fost românul Ştefan Kovacs (n.r. – fostul tehnician român a condus Franţa între 1973 şi 1975). Cei de la rugby la fel mi s-a spus, că au învăţat rugby cu românii. Deci a fost un schimb de experienţă important în care Franţa a avut de învăţat de la România. Iar eu când am ajuns la minister, după ce am aflat această istorie, am zis că e important să colaborăm din nou cu România.”, a declarat ministrul.

Instalată în funcţie în luna septembrie a anului trecut, Roxana Mărăcineanu a precizat că doreşte să schimbe sistemul de funcţionare a sportului din Franţa. Ea îşi propune să îl facă mai puţin dependent de stat şi a anunţat înfiinţarea unei agenţii prin care federaţiile sportive urmează să fie finanţate. Din noua structură, care va decide unde şi cum vor fi investiţi banii, vor face parte statul, prin Ministerul Sporturilor, autorităţile locale, mediul de afaceri şi federaţiile sportive, alături de comitetul olimpic.

“Noi suntem pe un drum prin care dorim să schimbăm sistemul istoric al Franţei în sport. Iar în sistemul istoric sunt federaţii sportive care depind foarte mult de stat. Din anii ’60 în cadrul federaţiilor s-au impus agenţi, oameni plătiţi de stat. Sunt 1.600 de persoane care sunt puse gratis la dispoziţia federaţiilor de către stat. Noi, ca minister, avem voie să ne uităm tot timpul la ce se întâmplă în federaţii, mai ales că avem aceşti agenţi acolo. Deci este o dependenţă foarte mare faţă de stat. Acum, de când a venit Emmanuel Macron la putere, deci cu doi ani înainte ca eu să devin ministru al Sportului, a început o mişcare de autonomizare a federaţiilor. Nu neapărat sub Comitetul Olimpic Francez, care nu pretinde că trebuie să conducă. Însă şi comitetul olimpic solicită o autonomie mai mare a federaţiilor faţă de stat. În această nouă guvernanţă în sport, statul va discuta de la egal la egal cu federaţiile. În Franţa am creat această agenţie, care seamănă cu cea creată în Marea Britanie înaintea Jocurilor Olimpice despre care se spune că a privatizat un pic sportul. Dar nu va fi la fel ca în Marea Britanie. În cadrul agenţiei din Franţa decizia va fi împărţită între stat, autorităţile locale, mediul de afaceri şi federaţiile unde intră şi comitetul olimpic. Votul este împărţit. Statul pune banii, dar sunt cele patru poluri decid împreună. Este ceva nou, dar corespunde cu istoria şi cu actualitatea din Franţa.”

Fosta înotătoare a recunoscut că la un moment dat s-a gândit să concureze pentru România, însă în cele din urmă a renunţat la idee din respect pentru club şi antrenorul care a pregătit-o. Ulterior, în 1998, ea a devenit prima înotătoare din istoria Franţei care a cucerit titlul mondial.

Citiți interviul integral. (Foto: Agerpres)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Judecătorii CCR au stabilit, marţi, cu unanimitate de voturi, că…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)