România nu a obținut un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU

civic press

România nu a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), pentru intervalul 2020 – 2021, în urma votului care a avut loc vineri în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Pentru Europa de Est era prevăzut un singur loc de membru nepermanent, această zonă neajungând la un acord asupra unui singur candidat, cum a fost cazul în celelalte regiuni. Locul a fost ocupat de Estonia. După ce în primul tur nu a obţinut majoritatea necesară de două treimi din partea celor 193 de ţări din Adunarea Generală a ONU, Estonia a învins în cele din urmă în al doilea tur, cu 132 de voturi, faţă de 58 România. Ţara noastră a primit 78 de voturi în primul tur, potrivit Agerpres.

Arhipelagul caraibian Saint Vincent şi Grenadine a fost ales, de asemenea, cu 185 de voturi din cele 193, în detrimentul Salvadorului, devenind cel mai mic stat care deţine un mandat în Consiliul de Securitate.

Au mai fost alese pentru mandate de doi ani de membru nepermanent pentru Africa, Nigerul şi Tunisia, iar pentru regiunea Asia-Pacific, a fost ales Vietnamul.

Cei cinci noi membri vor înlocui, de la 1 ianuarie anul viitor, Polonia, Peru, Cote D’Ivoire, Guineea Ecuatorială şi Kuweitul.

Consiliul de Securitate al ONU este format din cinci membri permanenţi şi zece nepermanenţi, dintre care jumătate se schimbă în fiecare an.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Avocat dr. Traian Briciu este noul președinte al Uniunii Naționale…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)