Hora Unirii în faţa Teatrului “Andrei Mureşanu” din Covasna

civic press

Zeci de oameni au participat, joi, la manifestările organizate în centrul municipiului Sfântu Gheorghe cu prilejul aniversării a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, informează Agerpres. Aceștia au dansat Hora Unirii în faţa Teatrului “Andrei Mureşanu”, exprimând-şi în acest fel dezacordul faţă de decizia conducerii instituţiei de a prezenta în cursul serii spectacolul “Nu chiar 1918”.

Mica Unire sărbătorită la Sfântu Gheorghe, județul Covasna – HORA UNIRII

Mica Unire sărbătorită la Sfântu Gheorghe, județul Covasna

Publicată de Mesagerul de Covasna pe Joi, 24 ianuarie 2019

Preşedintele Asociaţiei Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, a declarat că piesa, prezentată în premieră anul trecut de Ziua Naţională a României, este o “batjocură” şi o “sfidare” la adresa istoriei şi poporului român.
“Asociaţia Calea Neamului şi Frăţia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, împreună cu Asociaţia ASCOR din Buzău şi cu mai mulţi români din ţară, care au venit astăzi la Sfântu Gheorghe ca să sărbătorească unirea Principatelor Române, îşi reafirmă poziţia faţă de decizia conducerii teatrului de a pune în scenă şi de a prezenta astăzi, pe 24 ianuarie, piesa “Nu chiar 1918”. Deci, considerăm total nepotrivită decizia singurului teatru românesc din Covasna şi Harghita ca de zilele importante ale României, cu semnificaţie extraordinar de mare, cum sunt 1 decembrie şi 24 ianuarie, să joace o piesă scrisă de un autor maghiar, care pune într-o lumină proastă şi batjocoritoare atât aceste zile istorice, cât şi poporul român (…). Autorul piesei, scriitorul maghiar Szekely Csaba, a mai scris o piesă tot în anul 2018, “Mihai Viteazul”, o piesă deosebit de jignitoare şi batjocoritoare la adresa marelui voievod al Unirii de la 1600, în care se folosesc cuvinte triviale, în care voievodul este demitizat”, a susţinut Mihai Tîrnoveanu.

Un protest asemănător a avut loc pe 1 decembrie 2018 la premiera acestui spectacol, când membrii şi simpatizanţii asociaţiilor au intrat în sediul teatrului scandând “Ruşine, ruşine să vă fie!”, după care au intonat imnul naţional al României şi au cântat mai multe melodii patriotice, informează Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Anul acesta de 1 şi 8 martie nu se vor…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)