Proiect de înființare a Agenției Naționale de Informatizare a Sănătății

civic press

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect care prevede înfiinţarea unei Agenţii Naţionale de Informatizare a Sănătăţii – instituţie publică, de specialitate, cu personalitate juridică, aflată în coordonarea MS, condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit pentru un mandat de cinci ani prin decizie a prim-ministrului.

La solicitarea ASOCIAȚIEI DISTRIBUITORILOR ȘI RETAILERILOR FARMACEUTICI DIN ROMÂNIA (ADRFR), Ministerul Sănătăţii organizează marți, 15 ianuarie 2019, ora 13.00, la sediul Ministerului Sănătăţii şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordin pentru aprobarea Normelor privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unităților farmaceutice, se arat[ ]ntr-un comunicat al ministerului.

Potrivit proiectului, Agenţia Naţională de Informatizare a Sănătăţii va fi finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, putând realiza venituri suplimentare şi din alte surse, conform legii.
Conform notei de fundamentare a proiectului, activitatea agenţiei va duce la o “corectă şi eficientă cheltuire” a bugetului sănătăţii.
“Prin completarea propusă în proiectul ordonanță ne propunem existența unor informații corecte și reale, disponibile în timp real, pentru a facilita luarea, cu celeritate, a unor decizii corecte și fundamentate științific, de politică sanitară. În acest sens, se propune înființarea Agenției Naționale de Informatizare a Sănătății, instituție publică, de specialitate, cu personalitate juridică, aflată în coordonarea Ministerului Sănătății, condusă de un președinte cu rang de Secretar de Stat, numit pentru un mandat de 5 ani, prin decizie a prim-ministrului.
Agenția Națională de Informatizare a Sănătății este finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, putând realiza venituri suplimentare și din alte surse conform legii.
Agenția Națională de Informatizare a Sănătății are ca domeniu de activitate elaborarea, promovarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea Strategiei Naționale de e-Health, ca parte din Strategia Națională de Sănătate a României.
Agenția Națională de Informatizare a Sănătății are următoarele obiective principale:
a) dezvoltarea şi implementarea sistemului informaţional în sănătate.
b) colectarea, analiza, diseminarea datelor din sistemul de sănătate, precum şi prelucrarea datelor şi transmiterea rezultatelor cu privire la aceste date către Ministerul Sănătății și instituțiile cu atribuții în acest domeniu;
c) fundamentarea politicilor și strategiilor din domeniul sănătății;
d) dezvoltarea de standarde informaţionale, definiţii şi dicţionare de date;
e) dezvoltarea şi stabilirea de seturi de date minimale;
f) evaluarea şi realizarea de recomandări referitoare la calitatea datelor şi informaţiilor;
g) promovarea şi participarea la cercetarea şi dezvoltarea naţională în domeniul e-health;
h) dezvoltarea sistemelor de telemedicină și a platformelor de utilizare partajată a informaţiilor şi datelor între pacienţi şi
furnizorii de servicii, între profesioniştii din sănătate şi reţele de informaţii de sănătate;
i) promovarea de acţiuni comune pentru asigurarea securităţii și confidenţialităţii datelor din sănătate
j) dezvoltarea de ghiduri referitoare la accesul la informaţia deţinută de instituțiile din sănătate
k) dezvoltarea specificaţiilor celor mai adecvate pentru achiziţionarea de tehnologie din domeniul informatic pentru sistemul de sănătate, în colaborare cu ceilalţi parteneri din sistemul de sănătate.
l) Alte obiective stabilite prin hotărâre a Guvernului României.
Organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Informatizare a Sănătății se realizează prin hotărâre a Guvernului României. Activitatea Agenției va duce la o corectă și eficientă cheltuire a bugetului sănătății”, potrivit sursei citate. (Foto: antena3.ro)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
O aeronavă de marfă Boeing-707 sa prăbușit la periferia Teheranului,…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)