Programul Marii Adunări Naționale Constituante a românilor din Transilvania și Ungaria, care se va ține duminică în 1 Decembrie stil nou (18 noiembrie stil vechi) 1918
- La orele 7 dimineața serviciu divin, celebrat de Arhierei în bisericile protopopești.
- La orele 10 dimineața deschiderea adunării în sala casinei militare din cetate.
- Citirea rezoluției votată și propusă de conferința prealabilă a marelui sfat național.
Se observă:
Că fiecare comună, în frunte cu steagul și tabla cu numele comunei, va parcurge în rânduri de 4 piața orașului, va trece pe sub poarta Carol în cetate și prin poarta lui Mihai Viteazul va ieși pe terenul adunării (locul de exerciții militare, în apropierea pământului sfințit cu sângele lui Horea și Cloșca).
De pe 4 tribune se va explica poporului însemnătatea istorică a zilei, iar de pe tribuna prezidențială, din centru, se va citi rezoluția constituantei.
Se observă mai departe, că pentru încartiruire să se adreseze fiecare la comitetul național din Alba-Iulia (Telefon 97).
Locuința fiecăruia se va aduce la cunoștință la gară, de către comisia de încartiruire: cei ce nu sosesc cu trenul să se adreseze la biroul comitetului național român din loc, în piață.
Cumunele care vin în grup formate și ceilalți din jurul Albei-Iuliei ăți aduc alimentele de lipsă.
Banchete sau mese comune nu vor fi.
Pentru cei din depărtări s-a făcut tot posibilul ca să fie prevăzuți cu alimente, în restaurantele din loc, în parte și la găzduitori.
Frați români,
Locul cel mai istoric al neamului vă așteaptă cu brațele deschise. Veniți deci și-l atingeți cu pasul vostru, ca să simțiți fiorul ce l-a mișcat odată pe marele voievod cu nume de arhanghel, pe martirii Horea, Cloșca și Crișan, pr craiul munților Avram Iancu și pe toți care au început și lucrat la realizarea visului de veacuri, pe care noi, cei de azi, îl vedem și-l salutăm, ca pe răsăritul cel mai strălucit al celei mai senine zile a neamului românesc.
Comitetul angajator
Tipografia F. Schaser Alba-Iulia
Planul de apărare al orașului a fost pus pe hârtie de Florian Medrea, comandantul Gărzii Naționale de la Alba Iulia, cel care a avut sarcina de a pregăti, tehnic și militar, Marea Adunare din 1 decembrie 1918.