Polonia cumpără 20 lansatoarele mobile de rachete din SUA

civic press

Polonia şi Statele Unite au încheiat miercuri un contract în valoare de 414 milioane de dolari (365 de milioane de euro) pentru dotarea armatei poloneze cu lansatoare americane de rachete HIMARS, informează AFP, citată de Agerpres.

Lansatoarele mobile de rachete HIMARS (acronim pentru High Mobility Artillery Rocket System), produse de firma americană Lockheed Martin, au o rază de acţiune de 70 până la 300 de kilometri şi sunt folosite în prezent de Statele Unite şi de alte 18 ţări. Polonia urmează să primească 20 de astfel de sisteme până în 2023.

La ceremonia de semnare desfăşurată într-un hangar al armatei, lângă Varşovia, în prezenţa unor militari polonezi şi americani, vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, a declarat: “Suntem fericiţi să colaborăm cu dumneavoastră pentru apărarea naţională a Poloniei“. El a subliniat că SUA vor fi întotdeauna alături de Polonia, ca aliat în cadrul NATO.

La rândul său, preşedintele polonez Andrzej Duda a arătat că achiziţia “va avea un efect enorm nu doar asupra întăririi capacităţii de apărare Poloniei şi a armatei poloneze, ci va creşte şi securitatea în partea noastră din Europa, pe flancul estic al Alianţei Atlantice“.

Polonia a cumpărat din Statele Unite, în martie anul trecut, şi sistemul antirachetă Patriot, în valoare de 4,75 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro). În Polonia se află în prezent, în cadrul forţei NATO asigurate prin rotaţie de ţările membre, aproape 5000 de militari americani, reaminteşte AFP.

Georgette Mosbacher, ambasadoarea SUA la Varşovia, a declarat, miercuri, că Washingtonul intenţionează să-şi întărească prezenţa militară în Polonia, ţară care se simte ameninţată de Rusia. Creşterea efectivelor militare “va fi semnificativă”, de ordinul mai multor sute, a indicat ambasadoarea în Financial Times, înainte de începerea conferinţei internaţionale, care se va desfășura miercuri și joi la Varşovia, reunind circa 60 de ţări . Ea nu a precizat când vor fi desfăşurate aceste suplimentări de trupe.

Vicepreşedintele Pence şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, vor  participa i ei la conferinţă. (Foto: presstv.com)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Conform unui comunicat postat pe site de Ministerul Educației Naționale,…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)