Parlamentul din Hong Kong a retras legea extrădării care a declanşat protestele

hong_kong_demonstratii

Parlamentul din Hong Kong a retras miercuri în mod oficial controversatul proiect de lege al extrădării care a fost la originea protestelor masive ce se succed din luna iunie în acest teritoriu autonom, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Ministrul securităţii, John Lee, este cel care a făcut anunţul în timpul unei sesiuni a Consiliului Legislativ (parlamentul din Hong Kong): ”pentru a ilustra clar poziţia guvernului cu privire la această propunere, anunţ retragerea proiectului”. Dar sesiunea a fost întreruptă puţin mai târziu, după ce tabăra prodemocratică a început să vocifereze la adresa lui Lee şi i-a cerut demisia.

Retragerea proiectului de lege vine la opt luni după anunţarea acestui act normativ care, conform unor opozanţi, activişti şi avocaţi, ar fi permis Beijingului să-i preia pe refugiaţii ”fugari” în fosta colonie britanică pentru a-i judeca în sistemul judiciar chinez.

Renunţarea la această lege controversată este una dintre cele cinci cereri ale manifestanţilor prodemocraţie, care mai solicită o investigaţie independentă asupra brutalităţilor poliţiei, amnistierea celor arestaţi, alegerea şefului executivului local din Hong Kong prin sufragiu universal şi să nu se mai folosească termenul ”revolte” pentru protestele începute pe 12 iunie, relatează Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
Recomandate
reşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri ridicarea sancţiunilor impuse…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)