O clinică privată a fost închisă şi trei au activitatea suspendată după un control al DSP. Amenzi de 72.000 lei

civic press

Direcţia de Sănătate Publică din Bucureşti a anunţat Ministerul Sănătăţii că a verificat 10 unităţi sanitare private din municipiul Bucureşti, ca urmare a apariţiei în mass-media a informaţiilor privind activitatea falsului medic Matteo Politi/Matthew în aceste structuri, dar şi a informaţiilor primite la numărul de telefon pus la dispoziţie. Conform raportului preliminar, inspectorii DSPMB au decis închiderea uneia dintre aceste clinici medicale, au emis decizii de suspendate a activităţii pentru alte 3 clinici medicale şi au aplicat sancţini contravenţionale în valoare de 72 200 de lei, se arată într-un comunicat publicat, luni, de Ministerului Sănătăţii.

Mai mult, inspectorii sanitari au constatat că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfășura activitate medicală, una dintre unități fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte desfășurându-se activități de import-export (comerț cu ridicata de produse farmaceutice).

Acolo unde au fost aplicate sancțiuni financiare și închis/suspendat activitatea au fost  înregistrate mai multe nereguli, dintre care amintim:

– nerespectarea structurii spaţial funcţionale;
– prezentarea documentelor medicale pentru consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politi, fără documente care să certifice calitatea de medic;
– se asigură dotarea minimă obligatorie pentru Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie;
– nerespectarea ritmului de evacuare a deşeurilor medicale periculoase;
– identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depăşit.
– lipsa din dotarea unităţiilor a produselor biocide specifice dezinfecţiei mîinilor personalului şi instrumentarului;
– lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic;
– lipsa evidenţei activităţii de sterilizare şi a personalului calificat pentru această activitate;
– neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare;
– existenţa materialelor sanitare şi a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat.
– lipsă grafice zilnice orare cu operaţiunile de curăţenie/dezinfecţie efectuate pentru fiecare încăpere şi între intervenţii.
– nerespectarea structurii autorizate (sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, lipsa vestiar/garderobă pacienţi);
– nerespectarea de către personal a precauţiunilor universale, protocoalele şi procedurile de lucru;
– identificarea în sala de operaţii de instrumentar şi material moale nesterile (cu termen de valabilitate depăşit).

La data controlului, într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizaţiei sanitare de funcţionare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal şi nici iluminatul natural.

În cazul clinicii care a fost închisă, unitatea acorda consultaţii medicale deşi avea emisă Decizia de Suspendare a Activităţii nr. 36/02.09.2018, încă din luna septembrie a anului 2018, iar la una dintre cele 10 clinici verificările sunt în curs de desfăşurare, ele nefiind finalizate. Conducerea DSPMB a anunţat MS că a depus deja plângere penală împotriva angajaţilor care au întocmit şi verificat codurile de parafă”, mai arată sursa citată.

Demersul vine după ce în spaţiul public a apărul cazul lui Matteo Politi, italianul acuzat că a operat în mai multe clinici private din Bucureşti, deşi avea doar opt clase. Acesta se află în arest preventiv, se mai arată în comunicat.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 26 martie…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)