Noua Zeelandă: Zeci de persoane ucise într-un atentat la două moschei din oraşul Christchurch

civic press

Mai multe zeci de oameni au fost ucise în timpul unor incidente armate, unde cel puţin doi atacatori au deschis focul asupra a două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch în timpul rugăciunii de vineri.

După anunțul premierului Noii Zeelande, Jacinda Ardern, vineri dimineață, potrivit căruia 40 de persoane au fost ucise în urma atentatului, șeful poliţiei din Noua Zeelandă, comisarul Mike Bush, a spus că numărul morților a crescut la 49, relatează DPA şi Reuters, citate de Agerpres. El a transmis că 41 de persoane au murit la moscheea Masjid Al Noor, iar alte şapte la moscheea din suburbia Linwood. O victimă a murit la spitalul din Christchurch.

Există patru persoane în custodie. Trei bărbaţi şi o femeie“, le-a declarat reporterilor la Wellington comisarul poliţiei neo-zeelandeze. “Au existat câteva informaţii privind ataşarea de dispozitive explozive de vehicule pe care am reuşit să le securizăm“, a adăugat el.

Un bărbat de aproape 30 de ani, din cele patru persoane arestate, a fost inculpat pentru crimă şi urmează să fie adus vineri în faţa unui tribunal din Christchurch. Alte două persoane au fost arestate cu arme asupra lor în zonă, iar poliţia încearcă acum să identifice implicarea lor.

Am recuperat mai multe arme din ambele locuri“, a spus Bush, precizând că atacul a fost unul “foarte bine plănuit”. “Nu am mai avut alte ameninţări de când am intervenit la acest incident“, a adăugat el.

Autorităţile neo-zeelandeze au recomandat moscheilor din toată ţara să-şi închidă uşile vineri, iar cetăţenilor să se abţină de la vizitarea acestor spaţii până la o notificare ulterioară, informează Xinhua, potrivit Agerpres.

Școlile au fost înschise, iar poliţia armată a fost desfăşurată pe străzi. Aeroportul din Christchurch funcţionează normal.

Premierul Jacinda Ardern a spus că “aceasta este una dintre cele mai întunecate zile ale Noii Zeelande” şi că nu este loc pentru o astfel de violenţă extremă în ţară, potrivit Agerpres.

Noua Zeelandă este considerată a doua cea mai sigură ţară din lume, după Islanda, potrivit raportului Global Peace Index din 2018, relatează Mediafax.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Naționala de rugby a României va întâlni Belgia duminică, 17…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)