La 29 de ani de la căderea regimului comunist, Nicolae Ceauşescu adună în rândul populaţiei cele mai multe păreri pozitive şi cele mai puţine păreri negative dintre toţi preşedinţii pe care i-a avut statul român, aflăm din cercetarea efectuată de Institutul de studii sociale ISOGEP. Conform studiului, 64,3% dintre români au o părere bună despre Nicolae Ceauşescu, în timp ce numai 31,7% au o părere proastă. Cu excepţia lui Klaus Iohannis, Ceauşescu este singurul preşedinte al României despre care mai mult de jumătate dintre români au în acest moment o părere bună. Unul din cinci români are o părere excelentă despre Nicolae Ceauşescu, 45% dintre aceştia având mai puţin de 49 de ani (adică provin din generaţiile care aveau sub 20 de ani în Decembrie 1989). La polul opus, doar unul din paisprezece români are o părere mai mult decât proastă despre N. Ceauşescu.
Actualul preşedinte, Klaus Iohannis, se bucură de o favorabilitate crescută în rândul populaţiei: 50,7% dintre români au declarat că au o părere bună despre acesta, în timp ce 47.7% au o părere proastă. 7,7% dintre repondenţi au declarat că au o părere excelentă despre Iohannis, în timp ce 14,2% au o părere foarte bună, iar 28,8% o părere destul de bună. La polul opus, 14,6% au o părere mai mult decât proastă despre Klaus Iohannis. 13,4% declară că au o părere foarte proastă despre acesta, iar 18,3% că au o părere destul de proastă.
• Ion Iliescu totalizează cele mai multe păreri negative în rândul populaţiei României. 63,1% dintre români au o părere proastă despre el, o treime dintre aceştia poziţionându-se la polul extrem al părerilor negative (23,3% au o părere mai mult decât proastă despre Ion Iliescu).
40% din populație optează pentru forma actuală de guvernare, iar 10% doresc monarhie
Forma actuală de guvernământ a României, republica semi-prezidenţială, reprezintă o excepţie în rândul statelor europene dezvoltate, unde ierarhia puterii politice este clară şi prerogativele statului sunt atribuite instituţiilor fără echivoc. În acest context, aflăm că cea mai mare parte din populaţia României (40%) optează pentru forma de acum, republica semi-prezidenţială, şi consideră că ar trebui menţinută în continuare. Pe locul al doilea în preferințe, însumând 26% dintre repondenţi, românii îşi doresc ca statul nostru să devină o republică prezidenţială pe modelul Statelelor Unite, în care Preşedintele ales exercită în acelaşi timp şi prerogativele Primului-ministru, iar pe locul al treilea, 11% dintre români ar dori ca statul român să devină o monarhie constituţională de tipul Marii Britanii sau a altor monarhii europene. Doar 10% din populaţie consideră că statul român ar trebui să devină o republică parlamentară.