Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale

civic press
Comunicat de presă

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat astăzi, 8 ianuarie 2019, la Bruxelles, prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

În deschiderea reuniunii, ministrul delegat pentru afaceri europene a prezentat prioritățile Președinției României, evidențiind cei patru piloni pe durata mandatului de șase luni: Europa convergenței, Europa siguranței, Europa – actor regional și Europa valorilor comune. Referindu-se la contextul european aparte în care se desfășoară mandatul României, marcat de o serie de procese complexe precum procesul Brexit, negocierile pentru viitorul cadru financiar, etapa finală a procesului de reflecție asupra viitorului Europei, alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019, ministrul delegat George Ciamba a apreciat că Uniunea are nevoie, mai mult decât niciodată, de mai multă unitate și coeziune. De aceea, viziunea Președinției României va fi construită în jurul principiului coeziunii, obiectiv reflectat, de altfel, și în motto-ul Președinției ”coeziunea, o valoare comună europeană.” Reprezentanții Comisiei Europene și miniștrii europeni au salutat prioritățile și obiectivele Președinției țării noastre, exprimând sprijin și disponibilitatea de a coopera pentru atingerea acestora.

Un punct important pe agenda de discuții l-a constituit Cadrul Financiar Multianual post -2020. Ministrul delegat George Ciamba a făcut o trecere în revistă a obiectivelor Președinției României privind modalitatea de gestionare a negocierilor pe acest dosar pe durata mandatului său.

A reliefat că Președinția României la Consiliul UE va menține un ritm dinamic al negocierilor, atât la nivel tehnic, cât și politic, cu scopul realizării unor progrese consistente, care să pună bazele unui acord în toamna anului 2019, în conformitate cu obiectivul politic trasat la Consiliul European din decembrie 2018.

În acest sens, oficialul român a apreciat următoarele: ”Bugetul comunitar reprezintă o reflectare a modului în care privim Uniunea Europeană în viitor. De aceea, trebuie să ne asigurăm că rezultatele negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual sunt deopotrivă echilibrate și racordate la realitățile actuale. Președinția României la Consiliul UE va depune toate eforturile pentru stabilirea unei baze consistente, care să faciliteze atingerea unui acord în timp util privind viitorul buget multianual.” Ministrul delegat George Ciamba a adăugat că acest obiectiv va depinde, în mare măsură, și de angajamentul tuturor statelor membre și al instituțiilor europene.

De asemenea, miniștrii pentru afaceri europene au avut un schimb de opinii pe tema dezinformării, în concordanță cu solicitarea Consiliului European de a dezvolta un răspuns coordonat la această provocare. Liderii europeni au solicitat, la ultima reuniune din decembrie 2018, punerea în aplicare coordonată și promptă a Planului de Acțiune împotriva dezinformării prezentat de Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă. Din această perspectivă, miniștrii europeni au abordat posibile modalități de acțiune pentru combaterea dezinformării, asigurarea coerenței între dimensiunile internă și externă ale acestui fenomen, precum și asupra creșterii gradului de sensibilizare cu privire la impactul negativ al dezinformării.

Subliniind necesitatea stringentă a unor acțiuni care să permită continuarea abordării comune și coordonate la nivelul UE în privința combaterii dezinformării, ministrul delegat pentru afaceri europene a afirmat: ”Dezinformarea reprezintă una dintre provocările majore la adresa democrațiilor noastre. Pentru a fi eficienți, se impun eforturi comune ale Uniunii, statelor membre, platformelor online, precum și ale societății civile. Măsuri urgente trebuie întreprinse îndeosebi în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, însă trebuie elaborată și o strategie pe termen lung, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale.”

Un alt subiect care a fost abordat în cadrul reuniunii a vizat stadiul actual al dosarelor legislative, în perspectiva încheierii ciclului legislativ și înainte de alegerile europene din mai 2019.

Reuniunea Consiliului Afacerilor Generale s-a încheiat cu un dejun de lucru, pe parcursul căruia miniștrii europeni au avut un schimb de opinii asupra modalităților de asigurare a unei mai bune comunicări către cetățeni a beneficiilor construcției europene, inclusiv în lumina rezultatelor consultărilor cetățenești derulate pe parcursul anului trecut.

Consiliul Afaceri Generale a adoptat, ca puncte fără dezbatere, o serie de acte ne-legislative, printre care solicitarea Consiliului adresată Parlamentului European de exprimare a acordului acestuia privind încheierea unui Acord Cuprinzător de Parteneriat și Cooperare UE-Singapore, precum și lista revizuită a măsurilor restrictive privind combaterea terorismului. Conform procedurii de gestiune a Președinției Consiliului UE, ministrul delegat a semnat, în numele Consiliului, aceste propuneri în vederea publicării în Jurnalul Oficial.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Consiliul Concurenței a aplicat în 2018 sancțiuni de în valoare…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)