Fost lider al fenomenului Piaţa Universităţii din 1990, Marian Munteanu, a trimis un comunicat în care îşi exprimă punctul de vedere faţă de scandalul generat de apariţia documentelor ce-l incriminează pe Augustin Lazăr, Procurorul general al României, pentru amînarea cu doi ani a eliberării din Penitenciarul Aiud a disidentului anticomunist Iulius Filip, relatează cotidianul.ro.
Potrivit comunicatului, Marian Munteanu spune că demisia lui Augustin Lazăr ar fi un gest de minimă demnitate, dar se îndoieşte că astfel de personaje ar fi în stare să-l facă, întrucît cine „își construiește cariera profesională batjocorind oameni și frângând destine înseamnă că are deja aproape complet extirpat orice resort al eticii profesionale și demnității umane”.
De asemenea, Marian Munteanu crede că ar trebui cercetată „mapa profesională” a lui Augustin Lazăr, din care s-ar putea să iasă la iveală şi alte aspecte care să nu fie doar de natură morală, ci chiar penală! Şi adaugă: „Omul șantajabil este, în democratură, sluga perfectă”.
Vă prezentăm mai jos textul integral al comunicatului:
„Nu doar domnul Lazăr trebuie „demis”, ci şi mecanismul care l-a propulsat
Unii observatori sunt de părere că dl Augustin Lazăr ar trebui să-și dea demisia. O asemenea așteptare mi se pare nerealistă, chiar visătoare, din cel puțin două motive:
- O demisie reprezintă un gest de (minimă) demnitate. Or, antecedentele unor asemenea agenți ai represiunii și teroarei politice fac puțin probabilă ipoteza vreunei frământări morale. Când cineva își construiește cariera profesională batjocorind oameni și frângând destine înseamnă că are deja aproape complet extirpat orice resort al eticii profesionale și demnității umane.
- O demisie nu este doar un act moral, de demnitate personală, ci poate fi, în anumite situații, și o probă a libertății persoanei respective.
Personaje cu obediențe ca aceea a dlui Lazăr cu greu își mai pot permite inițiative personale (presupunând că le-ar trece prin minte asemenea gesturi de minimă demnitate). Asta pentru simplul motiv că, așa cum au fost scoase la lumină aspecte din vechi mape profesionale, pot apărea și altele! Care s-ar putea să nu producă doar consecințe de natură etică, ci și penală. Căci unul din criteriile de bază ale mecanismului promovării în ierarhiile post-decembriste este tocmai vulnerabilitatea persoanei promovate. Omul șantajabil este, în democratură, sluga perfectă.
Această tristă realitate se verifică, din nefericire pentru societatea noastră, la mulți, foarte mulți înalți funcționari, lideri politici și de opinie, jurnaliști și intelectuali publici etc.
Așadar, pentru situații ca cea a domnului Augustin Lazăr demisia sau demiterea sunt doar soluții parțiale, cu consecințe până la urmă strict conjuncturale. Mecanismul care a făcut posibilă un asemenea dezastru este cel care trebuie schimbat. Dar pentru asta e nevoie de o cu totul altă abordare, despre care vom vorbi, poate, cu alt prilej.
Cu cele mai bune sentimente,
Marian Munteanu”