Marea Britanie: Şapte deputaţi laburişti şi-au anunţat demisia din Partidul Laburist

civic press

Şapte deputaţi laburişti şi-au anunţat luni demisia din principala formaţiune de opoziţie britanică, denunţând modul în care este gestionată retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi atitudinea antisemită a liderului Partidului Laburist Jeremy Corbyn, transmit AFP, Reuters şi BBC, citate de Agerpres.

Cei şapte – Chuka Umunna, Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker şi Ann Coffey – şi-au anunţat decizia într-o conferinţă de presă la Londra.

Luciana Berger, care a precizat că deputaţii vor forma un grup propriu în parlamentul britanic, Grupul Independent, a explicat că decizia de a demisiona din Partidul Laburist a fost “foarte dificilă, dureroasă, dar necesară”.

“Reprezentăm părţi diferite ale ţării, provenim din medii şi generaţii diferite, dar împărtăşim aceleaşi valori. De astăzi, vom constitui un nou grup independent în parlament”, a spus ea.

“Partidul Laburist de azi nu mai este cel la care am aderat (…). Am făcut tot posibilul să-l salvăm, dar a fost deturnat de maşinăria politică a stângii dure”, a spus la rândul său Chris Leslie. “Toată lumea poate vedea azi dovezile trădării Europei de către laburişti”, a adăugat el, acuzând conducerea partidului că practic “dă undă verde acestui guvern pentru Brexit” şi nu a permis “publicului să aibă ultimul cuvânt”.

La alegerile din 2017, Partidul Laburist a obţinut 262 de locuri în parlament. O sursă apropiată de laburişti a menţionat că demisiile anunţate luni ar putea fi urmate de un al doilea val.

James Corbyn, căruia i s-a reproşat că nu a luat o poziţie clară în ce priveşte ieşirea Marii Britanii din UE, dar şi că nu a reacţionat suficient de viguros la acuzaţiile privind situaţii de antisemitism în cadrul formaţiunii, a dat publicităţii o declaraţie în care se arată “dezamăgit că aceşti deputaţi au simţit că nu mai pot continua să susţină politicile laburiste care au inspirat milioane de oameni la ultimele alegeri”, potrivit Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
În ultima săptămână, polițiștii au intervenit la 18.180 de evenimente,…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)