Camera Comunelor din Marea Britanie a aprobat, joi seară, solicitarea guvernului condus de Theresa May de a amâna ieşirea din Uniunea Europeană până cel puţin pe 30 iunie, potrivit Mediafax.
Potrivit moţiunii, care a fost adoptată cu 412 voturi pentru şi 202 împotrivă. guvernul britanic va încerca să obţină aprobarea UE pentru amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie dacă Parlamentul britanic va adopta un acord de retragere până miercurea viitoare.
Dacă acordul Brexit va fi respins din nou de Camera Comunelor, Guvernul Theresa May va încerca din nou să obţină amnânarea Brexit, dar potrivit termenilor stabiliţi de Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a avertizat că, în această situaţie, amânarea Brexit va fi mult mai îndelungată.
Comisia Europeană “a luat notă” de votul Camerei Comunelor în favoarea Brexit, anunţă Comisia Europeană, în timp ce negociatorul-şef european, Michel Barnier, a afirmat că statele membre UE continuă consultările prin intermediul României, care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
Am luat notă de voturile din această seară. O solicitare de prelungire a negocierilor în virtutea Articolului 50 necesită aprobarea în unanimitate de către cele 27 de state membre. Consiliul European trebuie să analizeze o astfel de solicitare, prioritatea fiind necesitatea de a asigura funcţionarea instituţiilor UE şi ţinându-se cont de motivele şi durata unei posibile amânări. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este în contact constant cu toţi liderii“, a transmis un purtător de cuvânt al Executivului UE.
“Consultările celor 27 de state UE continuă la Bucureşti cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba. Suntem calmi şi respectuoşi faţă de procedurile parlamentare britanice. Suntem determinaţi să apărăm interesele UE şi să construim cât mai curând o relaţie viitoare UE/Marea Britanie“, a anunţat, prin Twitter, Michel Barnier, negociatorul-şef al Comisiei Europene pe tema Brexit.Michel Barnier se află joi în România, pentru întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă.
Dacă Marea Britanie va solicita o extindere a termenului de retragere din Uniunea Europeană, va fi nevoie de “acordul unanim” al statelor membre, a afirmat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de dpa, potrivit Agerpres.
“Statele membre vor fi cele care vor analiza o astfel de cerere, dând prioritate necesităţii de a asigura funcţionarea instituţiilor UE şi luând în considerare motivele ei, precum şi durata unei posibile prelungiri“, a adăugat purtătorul de cuvânt, notând că preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, este “în contact constant cu toţi liderii”.
Liderii UE urmează să se întâlnească la Bruxelles la 21-22 martie, când este de aşteptat să ia o decizie privind extinderea termenului pentru Brexit dincolo de data prevăzută actualmente, 29 martie.
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Theresa May a anunţat luni seară că obţinuse clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză, relatează Mediafax.