Mai multe ţări din NATO învinovăţesc Rusia pentru încetarea aplicării tratatului INF

Mai multe ţări membre ale NATO au învinovăţit vineri Rusia pentru încetarea aplicării Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), pact din care SUA s-au retras oficial, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Ministrul de externe britanic Dominic Raab a declarat că Moscova poartă responsabilitatea pentru încetarea INF şi a subliniat că Regatul Unit a susţinut pe deplin răspunsul NATO.

”Rusia a cauzat căderea tratatului INF prin dezvoltarea şi desfăşurarea în secret a unui sistem de rachete care încălca tratatul şi care poate ţinti capitalele din Europa. Desconsiderarea sistemului internaţional bazat pe reguli ameninţă securitatea europeană”, a scris Raab pe Twitter.

Potrivit Xinhua, ministrul de externe german Heiko Maas a avertizat că expirarea INF ar putea avea drept rezultat o nouă cursă a înarmării nucleare.

Într-o declaraţie dată publicităţii joi noaptea, Maas a spus că expirarea INF înseamnă că ”Europa îşi pierde o parte din securitatea sa”. ”Sunt convins că astăzi trebuie să reuşim, încă o dată, să ne supunem regulilor privind dezarmarea şi controlul armamentelor pentru a împiedica o nouă cursă a înarmării nucleare”, a spus şeful diplomaţiei germane.

El a lansat un apel către Washington şi Moscova de a salvgarda noul tratat START, semnat în 2010, în vederea scăderii arsenalului de rachete nucleare strategice.

La rândul său, Ministerul de Externe polonez a afirmat vineri că Rusia are pe umerii săi întreaga responsabilitate pentru încetarea INF.

”Lipsa de pregătire a Rusiei de a reveni la conformarea cu INF nu le-a lăsat Statelor Unite nicio alternativă”, a menţionat diplomaţia de la Varşovia.

Anterior, NATO a declarat că ”Moscova poartă răspunderea exclusivă pentru încetarea existenţei Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)”, susţinând ferm decizia SUA de a se retrage din acest pact şi a anunţat că va răspunde într-o manieră ”măsurată şi responsabilă” la riscurile semnificative pe care le comportă racheta rusească 9M729 la adresa securităţii aliaţilor.

Tratatul INF, încheiat în 1987, a permis distrugerea aproape în totalitate a unei categorii întregi de rachete nucleare cu rază intermediară în Europa şi a puţin peste 4% din arsenalul nuclear total al celor două ţări.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
Recomandate
Noul pachet de tarife comerciale anunţat de preşedintele Donald Trump…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)