Maha Vajiralongkorn a fost încoronat, la 66 de ani, rege al Thailandei

civic press

Maha Vajiralongkorn a fost încoronat, sâmbătă dimineaţă, la vârsta de 66 de ani, rege al Thailandei în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Marele Palat din Bangkok şi transmise de televiziunile thailandeze, informează AFP, citată de Agerpres.

Suveranul şi-a aşezat singur pe cap “Marea Coroană a Victoriei”, care cântăreşte mai mult de 7 kilograme şi este făcută din aur şi bătută cu pietre preţioase. Evenimentul a avut loc cu o zi înainte de aniversarea încoronării tatălui său, Bhumibol Adulyadej, la 5 mai 1950. Regele Bhumibol a murit în 2016, însă încoronarea fiului său a fost amânată până azi pentru a respecta perioada de doliu cuvenită fostului suveran.

Ceremonia de încoronare a împletit ritualuri budiste şi brahmanice moştenite din India şi a început cu exact două ore mai devreme decât era prevăzut, la ora locală 12:09 (05:09 GMT), după un orar stabilit de astrologii regali. Regii thailandezi sunt consideraţi reîncarnări ale zeului hindus Vişnu.

Vajiralongkorn a fost supus unei băi “purificatoare”, fiind stropit cu apă sfinţită colectată din cinci râuri şi patru lacuri din Thailanda, după care regele a primit de la demnitarii care au îngenunchiat în faţa sa şi celelalte obiecte care îi simbolizează puterea: o sabie bătută cu pietre preţioase, un sceptru din lemn poleit cu aur, un evantai, un bici împletit din păr de elefant şi papuci brodaţi cu fir de aur. Cu această ocazie, el a rostit primele cuvinte în calitate de suveran, prin care a dorit să transmită că va domni cu dreptate pentru fericirea oamenilor.

Apoi, regele Maha Vajiralongkorn şi-a învestit în funcţii soţia, regina Suthida, 40 de ani, o fostă stewardesă devenită comandant adjunct al gărzii sale personale cu rang de general, cu care s-a căsătorit la 1 mai. Regele a mai fost căsătorit şi a divorţat de trei ori.

Le ceremonie au asistat membri ai familiei regale şi mai mulţi demnitari politici şi religioşi,  membri ai caselor regale străine, conform tradiţiei thailandeze, însă regele va acorda audienţe diplomaţilor străini, în ultima zi de ceremonii.

Maha Vajiralongkorn, cunoscut şi sub numele dinastic de Rama al X-lea, este ultimul descendent al dinastiei Chakri, care a dobândit puterea în 1782.

Ceremoniile legate de încoronare se vor prelungi până luni. În zilele următoare, regele Rama al X-lea va saluta publicul în două ocazii: mai întâi la o paradă la care va participa într-o lectică purtată de soldaţi, apoi de la balconul palatului. Către sfârşitul anului, mai este prevăzută o paradă a barjelor regale, potrivit Agerpres. (Foto: (c) Thai TV Pool/via Reuters)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Aproape 23.000 de metri cubi de material lemnos au fost confiscați de…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)