Kovesi, inculpată pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă

civic press

ACTUALIZARE, vineri, 29 martie: Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, în continuarea comunicatului din 15 februarie 2019, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

“Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva procurorului Kövesi Laura Codruța, delegată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă și de asemenea, au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019”, se arată într-un comunicat al SIIJ.

Prin ordonanța din data de 28 martie 2019 s-a dispus aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data emiterii ordonanței, urmând ca în timpul cât se află sub control judiciar, Kovesi să respecte următoarele obligații:

  1. Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemată;
  2. Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație  și Justiție — Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție cu privire la schimbarea locuinței;
  3. Să se prezinte la D.G.P.M.B.- Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;
  4. Să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului de caz;
  5. Să nu desfășoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație Justiție, dată fiind situația de fapt care face obiectul urmăririi penale și funcția în exercitarea căreia a comis faptele penale;
  6. Să nu dețină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane si martori;
  7. Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este etapa procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, ca de altfel nici luarea unei măsuri preventive, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se precizează în comunicat.

Știrea inițială:

Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

„Procurorul de caz mi-a interzis să vorbesc cu presa. (…) Este o măsură de a-mi închide gura”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la ieşirea de la audieri, fără a preciza dacă are şi alte interdicţii, potrivit Mediafax.

Kovesi este inculpată de acum, de procurorii SIIJ, iar controlul judiciar îi interzice să mai părăsească țara pentru 60 de zile, potrivit Radio Europa Liberă.

Kovesi a fost audiată mai bine de 6 ore de către procurorii Secţiei de anchetă, în dosarul în care Sebastian Ghiță, fost deputat PSD, fugit în Serbia, a depus plângere împotriva fostei șefe DNA. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018. Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Va fi afectată candidatura lui Kovesi la funcția de procuror-șef al Parchetului European?

Nu este clar în ce măsură calitatea de inculpat afectează poziția lui Kovesi în negocierile pentru desemnarea procurorului-șef al Parchetului European (EPPO). În directiva UE referitoare la organizarea Parchetului European se precizează că selecția se face din rândul procurorilor europeni cu reputație profesională și integritate. Or, la momentul la care a început procedura de selecție, Kovesi era și procuror, și nici nu era inculpată sau urmărită penal, relatează Radio Europa Liberă.

Negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul UE au intrat în impas după două runde de discuții, când Consiliul UE nu renunță la desemnarea ca procuror-șef european a lui Jean Francois Bohnert. (Foto: mediafax.ro)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat joi că în…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)