ACTUALIZARE: Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, la ieşirea de la Parchetul General, că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect şi a depus două cereri de recuzare, precizând că acestea îi vizează pe procurorul de caz şi pe procurorul şef de secţie.
Kovesi s-a prezentat vineri la Parchetul General, unde i s-au adus la cunoştinţă învinuirile în dosarul deschis pe numele său în urma unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă. Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare, potrivit Agerpres.
”În ianuarie 2017, pe baza afirmaţiilor făcute de acest inculpat, s-a deschis un dosar penal exact cu privire la această extrădare. Ianuarie 2017 şi eu sunt pusă sub învinuire când trebuie să mă prezint la această audiere (n.r. – pentru Parchetul European). Deci nu este o coincidenţă. Eu am luat acest bilet de avion, pentru că ştiam că sunt anumite activităţi în 18 februarie. Nu am avut întâlniri în afara unui cadru instituţional. Am participat la evenimente organizate de instituţii ale statului la care am fost invitată de conducători ai acelor instituţii. Dacă există poze sunt de la acele evenimente ale instituţiilor unde eu am participat. Nu am vorbit niciodată cu Sebastian Ghiţă nici la telefon, nici prin e-mail, nici nu am folosit e-mailul cucuveaua sau mai ştiu eu ce alte mailuri vehiculate în spaţiul public. Sigur pot să apară poze de la aceste evenimente sau pot să apară poze false, aşa cum au apărut şi înregistrări false. Nu am discutat cu nimeni despre dosare penale în afara cadrului instituţional. Nu am discutat niciodată cu Sebastian Ghiţă despre această extrădare”, a spus Kovesi, la ieşirea de la Parchetul General.
Ea a arătat că nu a avut niciun fel de atribuţii legate de extrădarea lui Nicolae Popa.
”Nu am comis niciodată fapte penale. Acuzaţiile pe care le-am văzut în spaţiul public, făcute de către un inculpat dintr-un dosar al DNA, sunt pure fabulaţii. (…) Pot să vă spun că nu am avut niciun fel de atribuţii legate de extrădarea condamnatului Popa Nicolae, nu am exercitat niciun act abuziv în legătură cu extrădarea, pentru că nici nu aveam aceste atribuţii. De extrădare s-a ocupat Poliţia Română şi ministrul Justiţiei. Acuzaţia de luare de mită, din ce mi s-a prezentat, este că aş fi luat eu bani în mod direct pentru a plăti extrădarea. Nu este adevărat. Este şi un comunicat al Poliţiei Române din care rezulta că plata extrădării s-a făcut de către Poliţia Română. De asemenea, există un comunicat al Parchetului General din ianuarie 2017 din care rezulta că plata s-a făcut de către Poliţia Română. Deci avem două comunicate oficiale”, a menţionat Kovesi.
Dosarul în care este acuzată Laura Codruţa Kovesi a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie.
Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.
Poliţia Română a transmis, în decembrie 2018, că a achitat unei firme de transport aerian peste 234.000 de lei pentru aducerea în ţară din Indonezia a fostului director al FNI.
Kovesi a ajuns la Parchetul General
ACTUALIZARE vineri: Laura Codruţa Kovesi a ajuns, vineri, la Secţia de investigare a magistraţilor din cadrul Parchetului General, unde a fost informată cu privire la un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. „Sunt foarte răcită, vorbesc mai greu. Sper să nu întârzii. Fac declarații la ieșire”, a spus Kovesi, la intrarea în sediul Parchetului General.
ACTUALIZARE, joi: Procurorul Adina Florea a declarat, joi, în privinţa anchetei care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, că stadiul cercetărilor nu are legătură cu activitatea personală a fostei şefe DNA, subliniind totodată că este vorba despre un dosar deschis în 2018, după o sesizare a lui Sebastian Ghiţă, potrivit Mediafax.
„Este o anchetă în derulare în care s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de una dintre persoanele din dosar. Nu este vorba despre nicio legătură între activitatea personală a unora dintre persoanele cercetate şi stadiul anchetei. Stadiul urmăririi penale de la acest moment a impus începerea urmăririi penale. (…) Este un dosar ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă din decembrie 2018. Este o anchetă în curs unde se vor respecta toate drepturile şi libertăţile tuturor persoanelor, demnitatea persoanelor şi se va respecta legea”, a declarat Adina Florea.
Fostă şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi a anunţat miercuri seară că a fost citată vineri la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Procurorul susţine că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, relatează Mediafax.
“S-a prezentat un poliţist la domiciliul meu şi am primit o citaţie din partea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie în calitate de suspect pentru infracţiunile de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.“, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM.
Fostul procuror şef DNA a precizat că bănuieşte că este vorba de dosarul în care este acuzată de omul de afaceri Sebastian Ghiţă că ar fi fost implicată de aducerea lui Popa Nicolae în ţară.
“În citaţie, nu sunt descrise faptele, urmează să îmi fie aduse la cunoştinţă când mă voi prezenta la audiere. (…) Bănuiesc că este vorba despre dosarul în care aş fi fost implicată de aducerea lui Popa Nicolae în ţară, desigur, o mare minciună. Nu am avut niciun fel de atribuţii în procedura de extrădare. (…) Deşi e o anchetă deschisă din 2017, nu ştiu dacă ea a fost închisă.”, a completat Laura Codruţa Kovesi.
Sebastian Ghiţă a depus o plângere la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie în care susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. Potrivit omului de afaceri, factura prin care a fost plătit avionul a ieşit la iveală recent, documentele fiind descoperite printr-un control al Antifraudei. Procurorul din cadrul Secţiei de anchetă a magistraţilor desemnat să se ocupe de denunţul depus de omul de afaceri Sebastian Ghiţă contra Laurei Codruţa Kovesi este Adina Florea, respinsă de preşedintele Klaus Iohannis la conducerea DNA.
Laura Codruţa Kovesi a fost revocată, pe 9 iulie 2018, de la conducerea DNA, după ce preşedintele Klaus Iohannis a dat curs deciziei Curţii Constituţionale, care îi impunea emiterea unui decret de revocare din funcţie. Şase luni mai târziu, în decembrie 2018, fostul procuror şef DNA a atacat la CEDO decizia de revocare, precizând că i-au fost încălcate drepturile omului şi că nu doreşte reinstalarea în funcţie. Plângerea Laurei Codruţa Kovesi încă nu a fost soluţionată de CEDO.
Între timp, numele Laurei Codruţa Kovesi a apărut pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European, potrivit unei informări transmise către preşedintele PE, Antonio Tajani lui Tudorel Toader. Astfel, ordinea preferinţelor este, potrivit documentului: 1. Laura Codruţa Kovesi (România), 2.Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi 3. Andres Ritter (Germania). Ministerul Justiţiei urmează să desemneze trei candidaţi, în numele României, pentru a fi numiţi de către Consiliul UE în funcţia de procuror european, dar selecţia la nivelul instituţiei conduse de Tudorel Toader nu a fost încă demarată. Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020, potrivit sursei citate.