Kovesi a primit aviz pozitiv în Consiliu de la ambasadorii statelor membre UE pentru funcţia de procuror şef european

Laura Codruta Kovesi

Ambasadorii Uniunii Europene, reuniți azi în ședință, au sprijinit-o pe Laura Codruța Kovesi, pentru a deveni primul procuror european antifraudă. Votul a fost însă unul informal, secret, potrivit romania.europalibera.org.

17 ambasadori din cele 22 de state membre ale UE care vor participa la Parchetul European (EPPO) au votat în favoarea lui Kovesi în timpul unui vot secret de astăzi la Bruxelles. Votul înseamnă o schimbare de poziție pentru statele membre ale UE, care anterior au sprijinit procurorul francez Jean-Francois Bohnert pentru această funcție.

Marko Ruonala, purtătorul de cuvânt al președinției finlandeze a UE, a declarat după votul de azi însă că acesta „nu este ultimul cuvânt”.

„Votul informal a confirmat că există o majoritate suficientă pentru sprijinirea doamnei Kovesi. Votul informal a fost unul secret. Va exista un vot formal în Consiliu odată ce negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului vor fi căzut de acord. Acesta nu este ultimul cuvânt spus în această chestiune”, a spus Ruonala.

Pe fondul rapoartelor din ultimele luni care sugerează că Bohnert este probabil să devină șef al Parchetului francez pentru infracțiuni financiare, probabilitatea unui acord în jurul candidaturii lui Kovesi a crescut semnificativ atunci când echipele de negociere ale celor două instituții se vor întâlni la Bruxelles la 24 septembrie.

Franţa a anunţat în luna iulie că o susţine pe Kovesi în funcţia de procuror şef al Parchetului European, după ce contracandidatul francez Jean-Francois Bonhert a acceptat propunerea de a ocupa poziţia de procuror şef al Parchetului Naţional Financiar Francez.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
Recomandate
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi,…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)