Iohannis, despre Brexit: Acordul nu va fi renegociat, drepturile românilor din Marea Britanie sunt garantate

civic press

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri la Cotroceni, că nimeni nu trebuie să îşi facă probleme pentru românii din Marea Britanie, precizând că drepturile acestora sunt garantate, după ce Parlamentul britanic a respins Acordul Brexit negociat de Guvernul May cu liderii UE.

„UE formată din cei 27, este pregătită şi pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acestui acord sau dacă sunt poziţii diferite în UE 27. Aici pot să vă spun cu foarte mare claritate – UE 27, noi care rămânem în Uniune, suntem uniţi. Nu există abordări divergente. Pe de altă parte, acest acord îndelung negociat şi aprobat de UE 27 nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni aşteptăm poziţia Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilaţii, nu trebuie nimeni să intre în panică şi nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile. Deocamdată, UE a aprobat acest acord. UK trebuie să îşi prezinte poziţia. Noi suntem pregătiţi să jucăm rolul nostru al Preşedinţiei Consiliului UE. Pe de altă parte, foarte mulţi români au rude care muncesc în UK şi îşi pun întrebarea ce se întâmplă cu românii de acolo. În cazul acestui acord, drepturile românilor sunt garantate acolo, însă noi suntem pregătiţi şi pentru negocieri care vor duce la alte scenarii. Suntem aici, suntem pregătiţi, vom avea soluţii”, a afirmat Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.
Şeful statului a mai precizat că, în opinia sa, acordul Brexit este unul bun şi „garantează o retragere controlată a UK şi permite rămânerea în relaţii bune”.

„În primul rând guvernul britanic trebuie să îşi clarifice poziţia. Trebuie să ştim ce se va întâmpla în continuare în UK. Nu s-au epuizat procedurile care pot duce la aprobarea unui acord”, a explicat Iohannis.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
PSD a transmis, miercuri pe Facebook, că preşedintele Klaus Iohannis…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)