Iohannis a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă pentru șefia Marelui Stat Major

civic press

UPDATE, 29.12.2018: Decretul privind mandatul șefului Statului Major al Apărării a fost publicat în M. Of. nr. 1117 din 29 Decembrie 2018,
Act nr. 1331/28 Decembrie 2018.

La finalul ședinței CSAT care a durat în jur de 30 de minute, președintele României a anunțat că toate propunerile pentru șefia Marelui Stat Major al Apărării au fost refuzate spunând că acestea „nu respectă rigorile legii”, a transmis Iohannis,  într-o declarație de presă, potrivit presidency.ro.

Mandatul generalului Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără șef al Armatei. (…) Am luat decizia și am semnat, și trimis spre publicare, decretul prin care se prelungește mandatul de șef al Armatei pentru generalul Ciucă, a declarat Klaus Iohannis.

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, susține că președintele României blochează funcționarea Armatei României, prin refuzul de al îl numi pe Dumitru Scarlat șef al Statului Major al Apărării și prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă în aceasta funcție, potrivit stiripesurse.ro.

Premierul Viorica Dăncilă a susținut, vineri, că decretul pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major General al Armatei, Nicolae Ciucă, semnat de președintele Klaus Iohannis, nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională, potrivit cotidianul.ro. „În privinţa CSAT de astăzi, potrivit prevederilor Legii 346 din 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, preşedintele nu are atribuţia de a prelungi mandatul şefului Statului Major al Apărării. Atât numirea, cât şi eventuala prelungire a mandatului se face numai la propunerea ministrului Apărării, cu avizul primului ministru, iar în şedinţa de astăzi nu a fost discutată posibilitatea acestei prelungiri. Aşadar, decretul anunţat de preşedinte considerăm că nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională”, a precizat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern, relatează sursa citată.

(Foto: libertatea.ro)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Societatea de Transport Bucureşti STB SA va asigura transportul public…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)