În Joia Mare se sfințește Sfântul și Marele Mir în cadrul unei slujbe care se oficiază o dată la 9-10 ani

civic press

Sfântul si Marele Mir se prepară din ulei de măsline, vin si 38 de aromate din diferite plante. Varietatea speciilor de plante semnifică felurimea darurilor Sfântului Duh. Aceste ingrediente se fierb după o rânduiala specială, iar materia rezultată este sfințită de Întâistătătorul Bisericii autocefale, împreună cu soborul arhiereilor, in Joia Mare din Săptămâna Sfintelor Patimi, la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul și Marele Mir se întrebuințează la săvârșirea Tainei Mirungerii, când cei botezați sunt unși de către preot; la sfințirea sau resfintirea unei biserici și la sfințirea antimisului (o icoană de pânză pe care este pictată sau imprimată punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos, ca moment premergător al Învierii Sale din morți).

Slujba specială de sfințire a Marelui Mir se oficiază la intervalul de 9-10 ani, sau ori de câte ori cantitatea de Mir Sfânt a Bisericii se epuizează.

Prepararea și sfințirea Marelui Mir

Pregătirea ingredientelor

În săptămâna a șasea a Postului Mare, joi și vineri, înainte de Duminica Floriilor, ingredientele solide sunt mărunțite și cernute prin sită. În Sâmbăta lui Lazăr sunt aduse ingredientele, vasele și celelate unelte la biserică unde urmează să aibă loc fierberea.

Binecuvântarea ingredientelor

Luni, în Săptămâna Patimilor, după Utrenie se așază ingredientele, vasele și uneltele în mijlocul bisericii și Patriarhul săvârșește mai întâi sfințirea apei, după care ingredientele sunt stropite și binecuvântate.

Fierberea Mirului

Dupa binecuvântarea ingredientelor se duce masa în locul destinat pentru fierberea mirului. Locașul este stropit de asemenea cu apa sfințită, împreună cu vasele și uneltele.

Preotul rânduit toarnă aghiasma rămasă într-un vas mic și îl așază pe foc. Apoi, acesta clateste cu aghiasma încălzită toate vasele, atât pe cele pentru fierbere, cât și pe cele pentru păstrarea mirului.

Pe tot timpul fierberii, luni, marți și miercuri, unul din slujitori citește necontenit din Sfintele Evanghelii.

Marțea Mare

După Utrenie, preotul rânduit pune pe foc un vas în care toarnă o parte din vin și din ingrediente, fiind lăsate să fiarbă vreme de 2 ore. După ce focul este stins, vasul va rămâne acoperit până a două zi.

Miercurea Mare

Dupa Utrenie, preotul rânduit va pune din nou la încălzit vasul. Apoi, varsă conținutul într-un vas mai mare, adăugând și untdelemn. Din momentul în care untdelemnul firbe, vor fi adăugate și celelalte ingrediente, lăsându-le pe foc, timp de aproximativ 4 ore.

După ce focul este stins, se adaugă ingredientul “moschus”, iar vasul se acoperă, lăsându-l să se răcească.

Miercuri spre seară, după Pavecerniță, preotul rânduit transferă într-un nou vas mirul, care stă la suprafața, fără a mișca ingredientele care s-au sedimentat pe fundul vasului. Apoi mirul este din nou încălzit, iar, mai apoi, este strecurat în alt vas. Tot acum este adăugat și ultimul ingredient, “Opob alsamum”.

Mirul astfel pregătit, este turnat apoi în alte vase care sunt duse apoi în altar și așezate pe masa anume pregătită.

Mulțumirea adusă lui Dumnezeu după pregătirea Mirului

După ce mirul a fost adus în Sfântul Altar, preotul rânduit rostește o rugăciune de mulțumire. Apoi, întorcându-se către ceilalți slujitori, rostește: “Savarsitu-s-a lucrul și s-a deplinit”. Iar clericii repetă: “Săvârșitu-s-a lucrul și s-a deplinit”. Preotul rânduit: “Mai ales prin rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu”. Clericii: “Săvârșitu-s-a lucrul și s-a deplinit”.

Sfințirea Marelui Mir

Joi, în Săptămâna Patimilor, după citirea Ceasurilor și Paremiilor, Patriarhul citește două rugăciuni de binecuvântare, iar înainte de Vohodul Mare, doi Mitropoliți ridica vasul cu mir și ies pe ușa de miazanopate, și, venind în fața ușilor împărătești, dau vasul cu mir Patriarhului, care îl va așeza pe partea stânga a Sfintei Mese.

După cântarea “Din ospățul Stapanului”, Patriarhul descoperind vasul cu mir, îl binecuvîntează cu mână de trei ori în chipul crucii și plăcându-și capul, rostește cea de-a treia și cea de-a patra rugăciune a aducerii.

Apoi, Patriarhul binecuvântând cu de trei ori mirului rostește: “Se sfințește mirul acesta cu puterea, lucrarea pogorârea Duhului , numele Tatălui Fiului Duh”. După, Patriarhul spune: “acest mir se făcu Mir sfințit numele Tatălui Fiului Duh”.

După sfințirea din Joia  Mare, Sfântul și Marele Mir este distribuit eparhiilor, protopopiatelor și parohiilor din întreaga țară.

Datorită importanței pe care Sfântul și Marele Mir o are în Biserică și în viața credincioșilor, acesta se păstrează la loc de cinste în Sfântul Altar și se folosește, cu toată evlavia cuvenită, doar atunci cand este cazul. (Foto: doxologia.ro)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)