Guvernul a aprobat proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin și îşi va angaja răspunderea în Parlament

Ludovic Orban

UPDATE: Guvernul a aprobat proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi îşi va angaja răspunderea pe această iniţiativă legislativă, urmând să transmită, luni, Parlamentului o scrisoare în acest sens, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Guvernul îşi va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi

Guvernul îşi va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, a anunţat, joi, premierul Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Premierul a aprobat, în acest sens, introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de lege de modificare şi completare a Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela.

“Este vorba de proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi cu 50% plus 1. (…) În discuţiile pe care le-am avut (…) am luat decizia de a ne angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. (…) Din punctul nostru de vedere, pentru a îmbunătăţi performanţa administraţiei locale, este vital ca primarii să fie aleşi de jumătate plus unu dintre cetăţenii dintr-o comunitate locală, pentru a putea avea cu adevărat legitimitatea de a pune în practică programele de dezvoltare şi pentru a avea capacitatea efectivă, pentru că existenţa unui tur doi presupune negocierea unei majorităţi în consiliile locale care permite aplicarea unui plan de dezvoltare”, a explicat Ludovic Orban în deschiderea şedinţei de guvern.

Şeful Executivului a subliniat că PNL susţine alegerea primarilor din două tururi şi a menţionat că liberalii au depus în urmă cu doi ani în Parlament o iniţiativă legislativă pe acest subiect, adăugând că proiectul de lege a fost “parcat neregulamentar printr-o decizie a Birourilor permanente reunite la o defunctă comisie de Cod electoral (…) pentru a împiedica introducerea în plenul Camerei Deputaţilor şi adoptarea proiectului de lege”.

“E vremea să facem ce vor oamenii şi ca atare am luat decizia să ne angajăm răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Sigur că am luat această decizie în momentul în care a devenit evident faptul că cei care încă sunt la butoanele Parlamentului vor să prezerve acest mod nedemocratic al primarilor şi că nu mai există nicio şansă ca prin dezbatere parlamentară şi prin vot în plenul Camerei Deputaţilor să reuşim îmbunătăţirea sistemului electoral pentru alegerile locale. Sigur că acest lucru va deranja, probabil, pe cei care sunt la butoanele Parlamentului, dar trebuie să ne asumăm acest risc, pentru că Guvernul are obligaţia de a interveni acolo unde lucrurile nu funcţionează corect şi de a îmbunătăţi mecanismele democratice”, a declarat Orban.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
Recomandate
Direcţia de Control Guvernamental din SUA (GAO) a stabilit joi…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)