Guvernul își asumă adoptarea monedei euro de către România până în anul 2024

civic press

Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că Guvernul îşi asumă adoptarea monedei euro de către România până în 2024. Conform premierului, datele publice ale execuţiei bugetare pe anul 2018 arată că Guvernul şi-a îndeplinit cu responsabilitate angajamentele şi că măsurile luate au fost bune.

Vom discuta astăzi despre documentele necesare pentru pregătirea trecerii României la moneda unică europeană, elaborate în cadrul Comisiei Naţionale, constituită în acest scop. Adoptarea monedei euro este un proiect complex, de mare avergură, care trebuie temeinic pregătit prin implicarea specialiştilor, a mediului academic, patronatelor, sindicatelor, partidelor politice, societăţii civile şi desigur a tuturor instituţiilor cu resposabilităţi în domeniu. În cursul anului trecut comisia din care au făcut parte reprezentanţi ai acestor structuri au avut o activitate intensă cu reuniuni bilunare. În urma acestora au rezultat două documente: planul naţional de adoptare a monedei euro şi raportul de fundamentare a acestui plan. Astăzi, Guvernul îşi va însuşi aceste documente în vederea asumărilor politice. Ulterior vor fi transmise Comisiei Europene. Implicit ne asumăm obiectivul de adoptare a monedei euro de către România în anul 2024”, a declarat premierul României.

De asemenea, a mai adăugat că România va intra în mecanismul european al ratelor de schimb, fiind prima etapă în aderarea la zona euro.

Veniturile bugetului statului au avut în 2018 o creştere cu 32 % faţă de 2016

Doar într-un singur an am reuşit ce alte guverne nu au atins într-un mandat întreg. Veniturile bugetului statului au ajuns în 2018 la peste 295 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 32% faţă de 2016, iar ponderea veniturilor în PIB a ajuns la 31,1%, faţă de 29,5%, cât era în 2016. Produsul Intern Brut a crescut în 2018 cu peste 25% faţă de anul 2016 şi a ajuns 949,6 miliarde de lei„, a afirmat primul ministru.

Premierul a adăugat că în urma măsurilor luate de Guvern s-a înregistrat şi „o creştere semnificativă a sumelor încasate de la Uniunea Europeană„, în 2018 încasându-se în contul plăţilor efectuate peste 27 miliarde de lei, adică 5,8 miliarde euro, fiind cu aproximativ 58% mai mult faţă de anul 2017, s-au mărit veniturile pensionarilor şi ale angajaţilor din sănătate şi educaţie şi s-au alocat fonduri pentru investiţii mai mari cu 28% faţă de anul 2017.

Premierul a precizat că măsurile au fost aplicate „cu încadrarea într-un deficit mai mic decât cel prognozat, respectiv de 2,88% din PIB”.

Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Senatoare și fostă președinte a PNL, Alina Gorghiu consideră că…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)