Comunicat de presă – Greenpeace Romania: Grevele minerilor şi sărăcirea zonelor miniere vor continua. Există soluţii, dar statul român le ignoră

În contextul grevelor recente ale minerilor, Greenpeace România subliniază faptul că nu întâmplător producătorii de energie din cărbune, Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, nu pot oferi muncitorilor din sectorul minier şi energetic pe bază de cărbune salarii şi condiţii de muncă decente. Cărbunele va fi curând istorie, declinul său a fost anunţat încă din anii 60′ peste tot în lume, iar numeroase state europene deja prioritizează şi folosesc mai ales energie obţinută din surse regenerabile(soare, vânt). Pur şi simplu cărbunele nu mai este rentabil economic, iar exploatarea sa vine la pachet cu distrugerea mediului şi cu efecte dezastruoase asupra sănătăţii populaţiei, fără a mai menţiona şi costurile adiţionale aferente.

“Cât timp statul român nu va propune alternative economice în regiunile miniere, nu va investi într-o tranziţie către noi oportunităţi de business local, nu va pregăti muncitorii din sectorul minier/energetic pe bază de cărbune pentru noi locuri de muncă, crizele şi protestele vor continua. Este necesară stabilirea unei viziuni pe termen lung, care să implice autorităţile locale şi centrale, mediul economic, sindicatele, comunităţile locale. Până atunci, vor avea de suferit muncitorii, care nu foarte încet, dar sigur îşi vor pierde locul de muncă, mediul şi noi toţi, pentru că respirăm aer toxic.”, a declarat Vlad Cătună, Greenpeace România.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Comunicat de presă - Patriarhia Română Cuvântul Preafericitului Părinte DANIEL,…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)