Frontex trimite întăriri la graniţa dintre Grecia şi Turcia şi creşte nivelul de alertă

emigranti granita turcia-grecia

Agenţia europeană de control al frontierelor Frontex a anunţat duminică desfăşurarea unor întăriri şi ridicarea nivelului său de alertă la graniţa dintre Grecia şi Turcia, unde mii de migranţi încearcă să intre în UE, relatează AFP, citată de Agerpres.

“Am ridicat nivelul de alertă pentru toate frontierele cu Turcia la ‘înalt'”, a precizat o purtătoare de cuvânt a Frontex într-un comunicat transmis de la Bruxelles.

“Am primit o cerere de ajutor suplimentar de la Grecia. Am luat deja măsuri pentru a trimite echipament tehnic şi agenţi suplimentari în Grecia”, a adăugat ea.

Comisarul european pentru Migraţie, Margaritis Schinas, a scris pe Twitter că a cerut o reuniune extraordinară a miniştrilor de interne din UE pentru a discuta despre această situaţie.

El a adăugat că “sunt în desfăşurare consultări” între preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

Turcia şi-a deschis frontierele cu UE, spre Grecia şi Bulgaria, lăsând liberă trecerea pentru mii de refugiaţi şi migranţi.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că “a deschis porţile” pentru migranţi după moartea a zeci de soldaţi turci în bombardamente aeriene ale regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad în nordul Siriei.

El a făcut presiune asupra UE şi a statelor membre NATO pentru a obţine sprijinul lor în operaţiunile militare ale Turciei în Siria.

Frontex explică în comunicatul său că urmăreşte îndeaproape situaţia la frontierele Greciei şi Bulgariei cu Turcia.

În acelaşi timp, în faţa afluxului de mii de migranţi, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a convocat o reuniune de urgenţă a consiliului guvernamental de Afaceri Externe şi Apărare pentru duminică seară.

La nord-est de Grecia, circa 13.000 de migranţi, conform ONU, sunt masaţi la frontiera terestră eleno-turcă, sperând să treacă din Turcia în Grecia, după decizia Ankarei din noaptea de joi spre vineri de a nu-i mai împiedica pe migranţii care vor să ajungă în Europa să îi treacă frontiera, relatează sursa citată.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
Recomandate
Două avioane ale armatei siriene au fost doborâte duminică de…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)