Franţa şi Germania vor crea “Alianţa pentru multilateralism” pentru a contracara “reţeaua anti-ONU” (SUA, Rusia, China)

civic press

La două luni după ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au semnat la Aachen tratatul pentru “crearea unei armate europene”, Franţa şi Germania au anunţat marţi dorinţa lor de a crea o “Alianţă pentru multilateralism”, pentru a face contrapondere tentativelor de a rupe această bază a ordinii internaţionale care guvernează lumea cu începere din 1945, relatează AFP, citată de Agerpres.

“În faţa riscurilor de deconstrucţie a edificiului nostru multilateral”, trebuie “un mesaj de susţinere Naţiunilor Unite şi acţiunii multilaterale”, a explicat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, în cursul unei conferinţe de presă organizate în comun la New York cu omologul său german, Heiko Maas.

“Dorim să ne asigurăm că ONU rămâne şi pe viitor instituţia pivot pentru pace şi securitate”, a subliniat ministrul german. “Dorim, de asemenea, să ne opunem erodării structurilor de dezarmare”, a adăugat Heiko Maas.

Citește și Merkel-Macron – Tratat pentru “crearea unei armate europene”

Statele Unite, Rusia şi China: aceşti “trei actori majori pun sub semnul întrebării, direct sau indirect, cauza multilateralismului”, a afirmat un responsabil european sub acoperirea anonimatului.

“Statele Unite sunt într-o formă de izolaţionism, “America first”, pentru care singura reglementare a lumii trece prin raportul de forţe”. “Rusia blochează Consiliul de Securitate în privinţa tuturor subiectelor mari de criză”. Iar “China se face campionul unui nou multilateralism” pentru a fi în centrul acestuia “cu drumurile mătăsii”, a precizat sursa.

În faţa întrebărilor privind viitorul mijloacelor de reglementare mondială, “trebuie să fie luate iniţiative, presiune, acţiune şi interpelare” pentru a contracara “reţeaua anti-ONU”.

De unde şi ideea acestei noi alianţe pentru “puterile de bună credinţă” care sunt “convinse că raportul de forţe nu este un model de organizare a planetei”.

Potrivit unor surse diplomatice, Canada şi Japonia figurează, de asemenea, printre ţările cele mai interesate de această iniţiativă care va fi lansată în cursul unei reuniuni ministeriale în septembrie la New York. Alte ţări i s-ar putea alătura, cu condiţia de a nu crea un front deschis anti-Donald Trump.

Va fi un “grup neoficial, de impulsionare”, “o reţea de state care împărtăşesc acelaşi obiectiv”. “Nu un nou club închis şi îndreptat împotriva unui stat”, au dat asigurări Parisul şi Berlinul care lasă Washingtonului uşa deschisă.

La jumătatea lui februarie, peste 50 de ţări antrenate de Rusia au creat un grup destinat să apere principiile Cartei Naţiunilor Unite, încălcate, în opinia lor, de occidentali în Venezuela. “S-au opri la apărarea suveranităţii statelor uitând drepturile omului”, a comentat cu ironie un diplomat european, relatează Agerpres. (Foto: la-croix.com)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Douăsprezece ambasade ale mai multor state - parteneri internaţionali şi…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)