Autorităţile de la Quito i-au suspendat cetăţenia ecuadoriană fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, după ce a fost arestat

civic press

ACTUALIZARE: Autorităţile de la Quito au suspendat cetăţenia ecuadoriană acordată fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, arestat joi la Londra în urma unei cereri de extrădare prezentate de Washington, a anunţat joi ministrul de externe al Ecuadorului, Jose Valencia, într-o conferinţă de presă, potrivit DPA.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat. Marea Britanie a garantat Ecuadorului că acesta nu va fi extrădat într-un stat care aplică tortura sau pedeapsa cu moartea

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat de poliţia britanică joi, după ce agenţii au fost invitaţi să intre în ambasada Ecuadorului la Londra, unde Assange se refugiase din 2012, informează Reuters, citată de Agerpres.

”Julian Assange, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat astăzi, 11 aprilie, de agenţi ai Serviciului Metropolitan de Poliţie (MPS) la Ambasada Ecuadorului”, a transmis poliţia britanică. Assange se refugiase în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra din 2012, pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol, într-un dosar închis între timp.

Instituţia menţionată a adăugat că agenţii săi l-au arestat pe Assange după ce aceştia au fost ”invitaţi de către ambasador să intre în ambasadă, ca urmare a retragerii dreptului de azil de către guvernul ecuadorian”.

Marea Britanie a garantat Ecuadorului că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, nu va fi extrădat într-un stat care aplică pedeapsa cu moartea, a declarat joi preşedintele ecuadorian Lenin Moreno, la scurt timp după anunţul privind arestarea fondatorul WikiLeaks, transmite Reuters.

“În conformitate cu angajamentul nostru puternic faţă de drepturile omului şi dreptul internaţional, am cerut Marii Britanii să garanteze că dl Assange nu va fi extrădat într-o ţară unde ar putea fi supus torturii sau pedepsei cu moartea”, a declarat Moreno, într-un mesaj video postat pe Twitter.

“Guvernul britanic a confirmat aceasta în scris, în acord cu propriile sale reguli”, a adăugat preşedintele Ecuadorului.

El a precizat că “Ecuadorul a decis ‘în mod suveran’ să-i retragă azilul diplomatic lui Julian Assange pentru că acesta a încălcat în repetate rânduri convenţiile internaţionale şi protocolul de coabitare”. Assange “a încălcat în special cerinţa de a nu interveni în afacerile interne ale altor state”, a adăugat Moreno, relatează Agerpres. (Foto: captură theguardian.com)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Ambasadorul Statului Israel, David Saranga, a declarat, joi, în cadrul…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)