Egiptul a atins pragul de 100 de milioane de locuitori

egipt_contor

Egiptul a atins marţi pragul de 100 de milioane de locuitori, o creştere demografică care reprezintă o provocare majoră pentru această ţară a cărei populaţie, în mare parte tânără şi săracă, este concentrată pe o mică porţiune de teritoriu şi este dependentă de Nil pentru supravieţuire, relatează AFP, citată de Agerpres.

Contorul electronic instalat pe clădirea în care se află Agenţia egipteană pentru statistici (CAPMAS), în Cairo, o metropolă de 20 de milioane de locuitori, a trecut de la opt la nouă cifre pentru prima dată marţi.

Țara arabă cu cea mai mare populaţie, Egiptul este pe locul al 3-lea la scară continentală, după Etiopia şi Nigeria, şi pe locul al 14-lea la nivel mondial.

În condiţiile în care rata natalităţii a explodat în ultimii 30 de ani, cu o medie de 1,5 milioane de naşteri pe an, Egiptul aproape că şi-a dublat populaţia în ultimii 30 de ani. În 1990, populaţia Egiptului nu era “decât de 57 de milioane”, un număr aproape identic cu cea a Franţei la momentul respectiv.

Acest ritm a încetinit uşor în ultimii ani, rata sporului natural scăzând în 2019 faţă de 2018 de la 1,87% la 1,78%.

Însă în Egipt se naşte în medie un copil la fiecare 17,9 secunde, potrivit unui comunicat al CAPMAS. Şi chiar dacă autorităţile încearcă să acţioneze împotriva acestei bombe demografice, campaniile de sensibilizare precum “Doi este de ajuns”, lansate în ultimii pentru a reduce rata natalităţii, întâmpină dificultăţi în a-şi arăta roadele.

Foto: (c) Mohamed Abd El Ghany / REUTERS

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
Recomandate
Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a precizat marţi că Ordonanţa…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)