Eclipsă totală de Lună vizibilă în România

civic press

Eclipsele de Lună pot fi observate noaptea, în întregime dintr-o jumătate de emisferă a globului și parțial din și mai multe locuri. În medie dureaza 4-5 ore. Se produc atunci când Luna intră în umbra sau penumbra Pământului (parțial și total).

O eclipsă de Lună se va produce în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2019 şi este una totală, adică Luna va intra complet în umbra Pământului, relatează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Maximul se produce la ora 07:12 dimineaţa, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat pe jumătate, până în jurul orei 08.00, Luna apunând când încă este eclipsată. Eclipsa începe la ora 04:36 când Luna intră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia de când începe să intre în umbră, începând cu ora 05:34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20° înălţime fată de orizont.

Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei. Totalitatea începe la ora 06:41 şi are maximul la 07:12, terminându-se la ora 07:43. Toate aceste faze sunt vizibile din România cu Luna poziţionată foarte aproape de orizont.

Pentru ţara noastră Luna apune în jurul orei 08.00, mai devreme în estul ţării şi mai târziu în vest, dar vom putea vedea cum începe să discul acesteia începe să iasă din umbra Pământului.

Fazele eclipsei (în Timp Legal Român): începutul eclipsei – 04:36; intrarea în umbră – 05:34;  începutul totalităţii – 06:41 ; maximul eclipsei – 07:12 (Luna la aprox. 10° deasupra orizontului); sfârşitul totalităţii – 07:44; ieşirea în umbră – 08:51 (Luna sub orizont); sfârşitul eclipsei – 09:48 (Luna sub orizont).

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Comunicat de presă - Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)