Congresul SUA blochează o vânzare de arme către Riad. Se aşteaptă veto-ul preşedintelui Donald Trump

civic press

Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat miercuri blocarea unei vânzări de arme în valoare de 8 miliarde de dolari către Arabia Saudită şi alţi aliaţi, o situaţie delicată pentru preşedintele Donald Trump, care va trebui acum să-şi utilizeze dreptul de veto, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Parlamentarii, dintre care mulţi au fost îngroziţi de asasinarea anul trecut a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi de către agenţi din ţara sa, precum şi de conflictul din Yemen, au votat o serie de măsuri vizând să împiedice această vânzare controversată de arme către saudiţi şi aliaţii lor iordanieni şi din Emiratele Arabe Unite.

“Când vedem ce se întâmplă în Yemen, este important ca SUA să ia poziţie”, a declarat în momentul votului Eliot Engel, ales democrat în Comisia de afaceri externe din Camera Reprezentanţilor.

Rezoluţii ce blochează aceste 22 loturi de arme au trecut deja în iunie de Senat, controlat de republicani, şi urmează să meargă acum la Casa Albă.

Se aşteaptă ca preşedintele Donald Trump să-şi folosească dreptul de veto, pentru a treia oară de când este preşedinte. Ar fi necesar ca cele două camere ale Congresului american să dispună de o majoritate covârşitoare de două treimi pentru a depăşi acest veto. Este însă puţin probabil, întrucât ar fi necesar ca 50 de aleşi care nu au votat pentru blocarea vânzărilor de arme miercuri să aleagă să voteze împotriva veto-ului prezidenţial.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
Recomandate
Una dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze anticutremur a fost…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)