Concluziile liderilor după summitul G7 de la Biarritz

După summitul G7 de la Biarritz, Reuters consemnează luni principalele declaraţii ale liderilor participanţi, informează Agerpres.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, despre Iran: “Două lucruri sunt foarte importante pentru noi: Iranul nu trebuie să aibă niciodată arme nucleare, iar această situaţie nu trebuie să ameninţe niciodată stabilitatea regională”. “Nimic nu e încă stabilit şi lucrurile sunt încă fragile, dar discuţiile tehnice au început cu unele progrese reale”. “Ce i-am spus lui Zarif (n. red. – ministrul iranian de externe Mohamad Zarif) şi ce i-am spus prin telefon preşedintelui Rouhani este că, dacă acceptă o întâlnire cu preşedintele Trump, sunt convins că se poate ajunge la un acord”. “Ceea ce sper este că în următoarele săptămâni, pe baza acestor discuţii, putem reuşi să punem în practică un summit între preşedintele Rouhani şi preşedintele Trump”.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump: “Este un G7 într-adevăr de succes. A fost o unitate teribilă, o unitate grozavă”. Despre China: “Cred că ei doresc foarte tare un acord. Cred că asta a ieşit în evidenţă azi-noapte”. “China a primit o mare lovitură în ultimele luni. Trei milioane de locuri de muncă. În curând vor fi mai mult de trei milioane de locuri de muncă. Lanţul lor se rupe cum nu s-a mai văzut. Odată ce se întâmplă asta, este foarte greu de reparat. Cred că ei vor foarte mult să ajungem la o înţelegere”. Despre Iran: “Trebuie să fie jucători buni, dacă mă înţelegeţi. Nu pot face ce ziceau că vor face, fiindcă dacă fac asta se vor confrunta cu o forţă într-adevăr foarte violentă. De aceea, cred că vor fi cuminţi”.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, despre Iran: “Ceea ce ne uneşte şi este un mare pas înainte nu este doar dorinţa ca Iranul să nu aibă arme nucleare, ci şi dorinţa de a găsi o soluţie pentru asta prin mijloace politice”. Despre Brexit, şefa guvernului de la Berlin a spus: “Europa este în foarte mare măsură unită în reprezentarea ei aici (…), vom avea ceva de lucru în toamnă, pentru ieşirea Regatului Unit (din UE). Deci ne aşteaptă câteva săptămâni încărcate”. Despre discuţiile cu Trump: “Mi-am reînnoit propunerea ca firmele americane – firmele mici şi mijlocii – să poată veni în Germania la o conferinţă, pentru a putea prezenta mai bine americanilor piaţa germană (…) Ideea a fost primită aprobator”.

Liderii celor şapte ţări dezvoltate din G7 – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA – urmează să se întâlnească din nou anul viitor, în Statele Unite.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
Recomandate
Ministrul Energiei, Anton Anton, membru ALDE, şi-a înaintat, luni seară,…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)