Autorităţile chineze au făcut publice miercuri noile linii directoare în legătură cu conţinutul video cenzurat pe internet, ca parte a campaniei lor împotriva informaţiilor “dăunătoare”, printre care critici la adresa partidului comunist, parodia imnului naţional sau “cultul banilor”.
CSNA, o asociaţie de companii din sector sprijinită de guvern, a difuzat o listă cu 100 de tipuri de conţinuturi ce ar trebui interzise de website-urile care publică videoclipuri, potrivit France Presse, citat de defenseromania.ro. Astfel, platformele de distribuţie online nu pot afişa videoclipuri în care imnul chinez este parodiat sau liderii partidului unic criticaţi; imaginile care venerează banii, înregistrările video “neverificate” ale unor manifestaţii sau adunări sau chiar cele care transmit o viziune “nesănătoasă” a căsătoriei şi iubirii sunt de asemenea interzise. Această cenzură se aplică nu numai imaginilor, dar şi subtitrărilor, comentariilor şi titlurilor videoclipurilor online.
După ce Xi Jinping a ajuns la putere în 2013, China şi-a înăsprit controlul asupra internetului, urmărind conţinuturile “ilegale” şi blocând accesul la multe site-uri străine precum Facebook şi Google. În 2018, autorităţile chineze au închis 26.000 de site-uri “ilegale” şi au şters şase milioane de comentarii, a anunţat luni agenţia de presă China Nouă (Xinhua), potrivit defenseromania.ro. Au fost de asemenea şterse 9.000 de conturi de pe reţelele sociale WeChat şi Weibo, sub acuzaţia de propagare a unor informaţii “dăunătoare din punct de vedere politic”.
CSNA solicită de asemenea furnizorilor de acces să promoveze anumite videoclipuri şi conturi pe internet, cum ar fi cele ale guvernului şi armatei chineze, pentru “a ameliora oferta de videoclipuri pozitive şi de înaltă calitate”, relatează sursa citată.