Catedrala Notre-Dame din Paris: Incendiul este “stins” în totalitate

civic press

ACTUALIZARE ORA 11.00 Incendiul este “stins” în totalitate

Incendiul care s-a declanşat luni după-amiază târziu şi a devastat o parte din catedrala Notre-Dame din Paris este “stins” în totalitate, a anunţat marţi cu puţin înainte de ora 10:00 (08:00 GMT) purtătorul de cuvânt al brigăzii de pompieri, relatează AFP, citată de Agerpres.

“Tot incendiul este stins. Suntem acum în faza expertizei”, a declarat Gabriel Plus, purtătorul de cuvânt al brigăzii de pompieri din Paris în cadrul unei conferinţe de presă în faţa catedralei Notre-Dame, precizând că “focul violent” s-a extins foarte repede pe întreg acoperişul edificiului de aproximativ 1.000 de metri pătraţi”. AGERPRES/(AS – autor: Violeta Gheorghe, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

ACTUALIZARE ORA 00.55 “Vom reconstrui Notre-Dame”, promite Emmanuel Macron după incendiu

“Vom reconstrui Notre-Dame”, a promis preşedintele francez, Emmanuel Macron, după incendiul care a devastat luni catedrala simbol al arhitecturii gotice, suscitând o vie emoţie în Franţa şi în lumea întreagă, relatează AFP, citată de Agerpres.

civic press

ACTUALIZARE ORA 00.17 Incendiu la Notre-Dame: Structura catedralei “este salvată şi păstrată în întregime” (pompieri)

Pompierii care încearcă de câteva ore să ţină sub control incendiul devastând catedrala emblematică Notre-Dame din Paris au reuşit să salveze “structura” edificiului “în întregime”, a declarat şeful acestora aflat la faţa locului, relatează AFP, citată de Agerpres.

“Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime”,a afirmat generalul Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii de pompieri din Paris.

“Focul a scăzut în intensitate”, a adăugat la rândul său secretarul de stat din Ministerul francez de Interne, Laurent Nunez, invitând în acelaşi timp la “prudenţă maximă”.

Folosirea avioanelor pentru a stinge flăcările nu este o opţiune, a declarat luni seara Direcţia Generală de Securitate Civilă, deoarece acest procedeu ar putea distruge clădirea care este cuprinsă de un incendiu violent, informează AFP, citată de Agerpres.

“Aruncarea de apă pe acest tip de clădire ar putea duce la prăbuşirea întregii structuri”, a scris pe Twitter Securitatea Civilă, în timp ce flăcările mistuie catedrala de aproximativ două ore, timp în care turnul în formă de săgeată şi acoperişul deja s-au prăbuşit.

Focul, care se extinde extrem de repede, a cuprins vârful catedralei, au indicat pompierii, potrivit cărora incendiul pare să fi izbucnit de la schele instalate pe acoperişul clădirii.

ACTUALIZARE ORA 22.44 Incendiu la Notre-Dame: Pompierii susţin că următoarele 90 de minute sunt cruciale pentru a se salva ce se mai poate salva

civic press

Poliţia tratează ca pe un accident incendiul care este pe cale să mistuie în întregime catedrala Notre Dame, potrivit postului de televiziune France 2, dar Parchetul din Paris a anunţat că a lansat o anchetă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

ACTUALIZARE ORA 22.19 Incendiu la Notre Dame: Catedrala riscă să fie mistuită în întregime de foc

Incendiul masiv izbucnit la Notre Dame din Paris ameninţă să mistuie în întregime faimoasa catedrală, după ce acoperişul deja s-a prăbuşit. Un purtător de cuvânt al bisericii a spus că întreaga catedrală ardea după ce turnul s-a prăbuşit, relatează Press Association citând presa franceză, potrivit Agerpres.

Serviciile de urgenţă încearcă să salveze lucrările de artă preţioase stocate în catedrală.

Sute de oameni aflaţi pe podurile din jurul Notre Dame priveau şocaţi cum flăcările înghit faimoasa catedrală. Fotografii şi videoclipuri de pe social media arată acoperişul clădirii gotice vechi de 850 de ani acoperit de flăcări, eliberând un nor de fum deasupra oraşului.

Oficialii spun că focul poate fi legat de lucrările de renovare la această atracţie turistică, una dintre cele mai renumite din lume.

Întregul acoperiş al Catedralei Notre-Dame din Paris s-a prăbuşit, ars de flăcările care au cuprins luni seara clădirea veche de secole, transmite Reuters, citată de Agerpres.

ORA 20.50  Celebra catedrală Notre-Dame din Paris, cuprinsă de flãcãri

Catedrala Notre-Dame din centrul Parisului a fost cuprinsă luni de flăcări, într-un incendiu puternic care a distrus celebrul monument parizian, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Franţei, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Flăcările au năvălit prin acoperişul catedralei vechi de mai multe secole şi au cuprins rapid turla, care s-a prăbuşit.

civic press

Un nor imens de fum s-a împrăştiat deasupra oraşului, iar cenuşa s-a răspândit pe o suprafaţă întinsă.

Pompierii au evacuat zona din jurul catedralei, aflate în centrul capitalei franceze.

Deocamdată nu este cunoscută cauza incendiului. Televiziunea France 2 a precizat că poliţia pariziană consideră incendiul drept un accident.

Catedrala, care datează din secolul al XII-lea, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care atrăgea milioane de turişti în fiecare an.

Catedrala Notre-Dame se află în curs de renovare, pe anumite părţi ale sale fiind ridicate schele. De asemenea, cele 16 statui din bronz de pe fleşa (acoperişul) catedralei au fost demontate încă de săptămâna trecută pentru a fi restaurate.

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
https://youtu.be/OfdRtZvWGBQ
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)