Brexit – două opțiuni pentru amânarea acordului

Brexit

ACTUALIZARE: Liderii europeni sunt dispuşi să acorde Regatului Unit două opţiuni pentru amânarea Brexit-ului față de data de 29 martie, a informat joi seară preşedinţia Franţei, transmite AFP, citată de Agerpres.

Dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna viitoare acordul de divorţ încheiat în noiembrie, data Brexit-ului va fi amânată până la 22 mai, iar în cazul unei noi respingeri, Londra va avea termen până la 12 aprilie să decidă dacă organizează alegeri europene. Potrivit unei surse europene, Regatul Unit ar putea beneficia în acest caz de o amânare până la sfârşitul lui 2019, relatează sursa citată.

Brexit – trei variante de amânare: 7 mai, sfârşitul anului sau dată deschisă. 1.000.000 semnături on-line pentru amânare

ACTUALIZARE: Liderii Uniunii Europene examinau joi, la summitul de la Bruxelles, diferite opţiuni de amânare a Brexit-ului, până la 7 mai, până la sfârşitul anului sau chiar varianta de a lăsa deschisă această dată, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului UE, a dorit ca amânarea să fie acordată până la 22 mai cu condiţia ca parlamentul britanic să aprobe săptămâna viitoare acordul de retragere din Uniune.

Franţa a respins însă varianta, propusă de Donald Tusk, preşedintele Consiliului UE, care a dorit ca amânarea să fie acordată până la 22 mai cu condiţia ca parlamentul britanic să aprobe săptămâna viitoare acordul de retragere din Uniune, iar ultima ofertă a fost 7 mai, indiferent dacă parlamentul britanic aprobă acordul sau nu.

Alţi participanţi la summit au propus ca data ieşirii Marii Britanii să fie lăsată deschisă sau să se meargă direct pe varianta unei prelungiri până la sfârşitul acestui an. Liderii UE nu au convenit deocamdată asupra unei poziţii comune, au indicat sursele citate de Reuters.

1.000.000 semnături on-line pentru amânare

O petiţie online care cere guvernului britanic să renunţe la Brexit a depăşit joi cifra de un milion de semnături, înregistrând un succes fulminant a doua zi de la lansare, cu opt zile înaintea datei programate pentru ieşirea Regatului Unit din UE, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Cu “2.000 de semnături înregistrate pe minut”, “rata semnăturilor este cea mai ridicată pe care site-ul a cunoscut-o vreodată”, a asigurat parlamentul britanic pe contul său de Twitter.

Bruxelles: UE amână Brexit-ul până la 22 mai dacă Regatul Unit acceptă acordul

Dacă parlamentul britanic votează săptămâna viitoare acordul deja convenit, Uniunea Europeană va accepta cererea guvernului de la Londra pentru o amânare a Brexit-ului până la data de 22 mai, se arată în proiectul concluziilor summitului european aflat în desfăşurare joi la Bruxelles, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Uniunea Europeană se angajează să accepte, înaintea datei de 29 martie 2019, o prelungire până pe 22 mai, cu condiţia ca Acordul de Retragere să fie aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare”, menţionează documentul citat.

Dat fiind că Regatul Unit nu intenţionează să organizeze alegeri pentru Parlamentul European, nicio prelungire nu este posibilă dincolo de această dată”, se argumentează în textul care este discutat în continuare de liderii europeni şi ar mai putea suferi modificări, potrivit sursei citate. (Foto: nytimes.com)

Print Friendly, PDF & Email
Dacă ți-a plăcut articolul, premiază-l cu un like 🙂
fb-share-icon
Recomandate
Peste o sută de sortimente de peşte şi preparate din…
error

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like. :)